Perutusan Presiden IKRAM Sempena Aidilfitri 1437H

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahil Hamd!

Segala puji-pujian kepada Allah SWT, pemilik alam semesta. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para sahabat, tabiin serta ummah yang meneruskan perjuangan membela kebenaran hingga ke hari kiamat.

Setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT kita ucapkan kerana diberi kemampuan menunaikan tanggungjawab melaksanakan perintah Allah SWT menunaikan kewajipan ibadah Ramadan. Semoga ibadah yang kita lakukan dengan berpuasa pada siangnya dan mendirikan ibadah malam mampu menjadikan kita orang yang bertakwa.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah, ayat 183:

“Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, agar kamu bertaqwa.”

Hari ini adalah hari kegembiraan bagi semua orang-orang yang beriman dan bertakwa yang telah berjaya menunaikan kewajipan yang diperintahkan Allah SWT dan kembali kepada fitrah yang suci setelah sebulan melalui pentarbiahan melalui madrasah Ramadan melawan dorongan hawa nafsu dan menundukkan jiwa kepada mentaatati Allah yang akhirnya menjadikan hati-hati kita kembali bersih dengan keimanan yang akan menjana daya juang di pelbagai relung dan medan amal.

Oleh itu, adalah wajar bagi kita menyambutnya pada hari ini dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil serta bertakbir membesarkan serta memuji dan memuja Allah SWT dan bersyukur atas kemenangan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT.

Saya menyeru kepada semua ahli IKRAM untuk bersama-sama umat melakukan ibadah solat sunat Aidilfitri bersama kaum keluarga dan mengambil peluang melakukan kunjungan ziarah kepada seluruh kaum muslimin tanpa mengira latar berlakang kerana semua muslimin adalah bersaudara.

Saya juga menyeru agar hubungan kekeluargaan antara anak dan kedua-dua ibu bapa diperkukuhkan serta hubungan dan jalinan kasih sayang antara suami dan isteri dipertingkatkan. Saya juga menyeru hubungan antara pimpinan IKRAM sama ada di pusat mahupun di negeri dan daerah dengan ahli terus diikat dengan jalinan ukhuwah dan mahabbah fillah kerana ini semua adalah rahsia dan asas kekuatan jamaah kita.

Kita semua wajar saling mendoakan dan bermaafan di bulan yang mulia ini. Syawal juga adalah bulan pengukuhan persaudaraan dan perpaduan ummah. Marilah kita hulurkan salam persaudaraan dan kasih sayang. Lupakan persengketaan lama dan hulurkan kembali tali kemaafan dan kasih sayang sesama kita.

Pada bulan yang penuh kemuliaan ini kita juga tidak harus melupakan golongan yang memerlukan, yang ditimpa bencana, anak-anak yatim, ibu tunggal yang memerlukan bantuan dan fakir miskin yang menuntut pembelaan.

Kita juga wajar terus mendoakan secara berterusan saudara Islam kita di bumi Palestin yang masih ditindas di bumi sendiri, saudara-saudara kita di bumi Syria terus bergolak dan bermandi darah, nasib umat Islam Rohingya di Myanmar, di Iraq, Yaman dan di dunia Arab yang sedang dirundung malang di tanah air mereka.

Marilah kita semua terus prihatin melakukan yang terbaik bagi menjayakan seluruh agenda pembaikan dan pengislahan bagi ummah dan masyarakat, menghulur tenaga dan memerah keringat, meningkatkan amal dan menggerakkan saf bagi meningkatkan sumbangan pertubuhan kita berkhidmat kepada masyarakat dan ummah.

Teruskanlah azam dan usaha untuk bersama-sama meningkatkan amal ke arah memperbaiki kondisi umat, masyarakat dan negara ke satu tahap perkembangan dan kemajuan yang lebih baik, sejajar dengan kehendak syariah dan wawasan kita memacu perubahan masyarakat dan negara dan membangunkan Malaysia sebagai negara rahmah mithali.

Semoga seluruh amal yang kita lakukan dengan penuh kejujuran dan keikhlasan dalam memperjuangkan kalimah Allah yang tinggi dan membela agama ini diterima Allah SWT dan disaksikan oleh orang-orang yang beriman.

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfiri 1437H, Minal ‘Aaidin wal Faaizin.

Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahil Hamd!

USTAZ DR MOHD PARID SHEIKH AHMAD
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia