Persiapkan diri didik ahli, masyarakat

Pengarah Program, Ustaz Ahmad Faridz Abdullah berkata, program ini bertujuan bagi mempersiapkan muwajjih untuk berkongsi kefahaman tarbawi kepada semua ahli seterusnya mendidik masyarakat kepada perubahan yang lebih baik.

“Program Muwajjih ini, bukan untuk kita hadir dengar pengisian, tapi menyiapkan pesertanya untuk terus memberi dan berkongsi kefahaman tarbawi kepada semua ahli seterusnya mendidik masyarakat kita kepada perubahan yang lebih baik.”

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Tarbiah IKRAM, Ustaz Tajul Arifin Che Zakaria dalam ucapannya menyatakan bahawa program ini juga adalah harapan daripada qudama’ agar wujud lebih ramai pelapis muwajih ummah seterusnya menjadi mentor kepada generasi baru dan juga masyarakat.

Melihat kepada kehadiran yang lebih ramai dan respons aktif dalam program kali ini, para peserta dituntut agar dapat berperanan merealisasikan segala fikrah yang telah ditanam agar ia memberikan natijah yang diharapkan.

Menyerikan lagi majlis penutup, Timbalan Presiden IKRAM, Haji Zaid Kamaruddin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada para graduan atas komitmen dan kesediaan mereka untuk membantu IKRAM membawa perubahan kepada masyarakat dan negara.

“Program ini sangat diletakkan harapan yang tinggi hasilnya kerana program ini adalah sangat terancang dengan silibus dan cara pemantauan sepanjang program ini.”

Beliau turut mengingatkan para graduan bahawa mereka bakal menjadi tempat rujuk di kawasan atau di peringkat negeri bagi membantu menyelesaikan isu-isu yang wujud dalam IKRAM ataupun masyarakat. 

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia