Persiapkan diri dengan ilmu sebelum berumahtangga

“Selain tolak ansur dan kesabaran yang tinggi, individu yang ingin melangkah ke alam perkahwinan perlu mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang mana antaranya boleh diperoleh melalui pembacaan dan menghadiri seminar kekeluargaan seperti Seminar Gerbang Mahligai Sakinah ini,” kata beliau.

Seminar pra-perkahwinan tahunan yang berlangsung di Dewan Teater NIOSH di sini pada 7 dan 8 Julai lalu telah dihadiri seramai 100 orang peserta daripada pelbagai negeri, anjuran Jawatankuasa Pemantapan Kesejahteraan Ahli (PeKA) IKRAM dan buat julung kalinya diadakan dengan kerjasama LPPKN.

Berdasarkan maklum balas yang diterima daripada peserta yang telah mengikut seminar ini, majoriti memberi maklum balas yang sangat baik serta sangat teruja dengan kandungan modul yang komperehensif dan bermanfaat kepada semua bakal pengantin.

“Turut dicadangkan agar masa seminar ini dipanjangkan menjadi dua hari selain diluaskan capaian promosi supaya lebih ramai mendapat kefahaman dalam mempersiapkan diri menempuh alam rumahtangga,” kata Pengarah Seminar Gerbang Mahligai Sakinah, Pn. Nur Idayu Abd Rahman.

Tambahnya, sesi satu hari setengah Seminar Gerbang Mahligai Sakinah ini padat dengan pengisian slot-slot menarik seperti  Asas Perkahwinan daripada Perspektif Psikologi dan Syarie, Undang-undang Keluarga, Pengurusan Kewangan, Asas Komunikasi dan Pengurusan Kesihatan Reproduksi yang disampaikan oleh mereka yang pakar dalam bidang masing-masing.

“Selaras dengan hasrat Jawatankuasa PeKA dalam membangunkan kesejahteraan diri, lebih banyak jalinan program akan cuba dirancang bersama dengan LPPKN atas dasar kepentingan pengukuhan institusi keluarga sebagai asas kestabilan sosial dalam masyarakat,” ujarnya.

Foto-foto Seminar: https://bit.ly/2zZHxPg

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia