Perkenalkan undang-undang kebebasan maklumat

Ketua Pegawai Eksekutif C4 Centre, Cynthia Gabriel berkata, rakyat perlu mempunyai akses untuk mendapatkan maklumat di semua peringkat kerajaan tempatan, negeri dan pusat.

“Jika ada sesuatu projek baru di sebelah rumah anda, anda tidak akan mendapat apa-apa maklumat mengenainya. Tetapi anda perlukan maklumat tentang projek tersebut.”

“Ini sangat penting untuk menjamin ketelusan kerajaan, malangnya ia tidak boleh diakses kerana OSA.”

Beliau berkata demikian ketika menjadi pembentang dalam sidang meja bulat bertajuk “Defining Moment for Malaysia: Malaysia at Crossroads (Integrity & Competent Leadership)” anjuran Jawatankuasa Unity In Diversity (UID) Gabungan Bertindak Malaysia (GBM).

Meskipun memuji usaha kerajaan Selangor dan Pulau Pinang yang telah memperkenalkan undang-undang kebebasan maklumat, beliau melihat masih terdapat kes-kes tertentu yang mencurigakan kerana ada dokumen yang tidak boleh diakses dengan alasan tidak munasabah.

Katanya, rakyat perlu diberikan kuasa untuk memeriksa ketelusan dan mendesak untuk mendapatkan maklumat yang lebih baik.

“Ini adalah sebahagian daripada hak kebebasan untuk bersuara,” tambahnya.

Sidang itu turut menampilkan Pengerusi UID GBM, Prof. Madya Hj Badlishah Sham Baharin sebagai moderator dan Pengerusi Oriental Hearts and Minds Study Institute (OHMSI), KJ John sebagai pencelah (intervenor).

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia