Pendidikan: IKRAM serah kertas cadangan

Rombongan IKRAM yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Profesor Dr Haji Omar Yaakob telah berbincang dengan beliau mengenai isu-isu pendidikan negara dan mengemukakan pelbagai cadangan penyelesaian.

Antara cadangan dan pandangan yang dikemukakan ialah pelaksanaan sepenuhnya Falsafah Pendidikan Kebangsaan, pendirian mengenai Bahasa Inggeris dalam pendidikan dan bantuan perkapita untuk semua sekolah bukan kerajaan.

“IKRAM juga mencadangkan usaha penambahbaikan sekolah agama rakyat dan pondok dengan syarat-syarat tertentu,” kata Dr Omar.

Tambahnya, IKRAM turut menyatakan pendirian kita mengenai Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), cadangan penubuhan Majlis Penasihat Pendidikan, autonomi Universiti Awam, kajian semula silibus Sejarah dan permulaan persekolahan diselaraskan dengan IPT.

“IKRAM mengucapkan terima kasih atas kesediaan YB Menteri menerima kunjungan ini serta kesediaan beliau mempertimbangkan cadangan-cadangan yang dikemukakan,” ujarnya.

Delegasi IKRAM yang turut hadir ialah Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Puan Hajah Kamaliah Noordin, Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom dan Profesor Dr Sahrim Ahmad (IKRAM Akademia), Pengarah Eksekutif IKRAM MUSLEH, Ustaz Megat Mohamed Amin Megat Mohamed Nor dan Pengerusi Unit Kokurikulum & KRS MUSLEH, Mejar KRSM Abd Rahaim Md Isa.

Kertas Cadangan (PDF): http://www.musleh.edu.my/images/IKRAM-KPM.pdf

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia