Pendidikan: IKRAM serah kertas cadangan

Rombongan IKRAM yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Profesor Dr Haji Omar Yaakob telah berbincang dengan beliau mengenai isu-isu pendidikan negara dan mengemukakan pelbagai cadangan penyelesaian.

Antara cadangan dan pandangan yang dikemukakan ialah pelaksanaan sepenuhnya Falsafah Pendidikan Kebangsaan, pendirian mengenai Bahasa Inggeris dalam pendidikan dan bantuan perkapita untuk semua sekolah bukan kerajaan.

“IKRAM juga mencadangkan usaha penambahbaikan sekolah agama rakyat dan pondok dengan syarat-syarat tertentu,” kata Dr Omar.

Tambahnya, IKRAM turut menyatakan pendirian kita mengenai Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), cadangan penubuhan Majlis Penasihat Pendidikan, autonomi Universiti Awam, kajian semula silibus Sejarah dan permulaan persekolahan diselaraskan dengan IPT.

“IKRAM mengucapkan terima kasih atas kesediaan YB Menteri menerima kunjungan ini serta kesediaan beliau mempertimbangkan cadangan-cadangan yang dikemukakan,” ujarnya.

Delegasi IKRAM yang turut hadir ialah Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Puan Hajah Kamaliah Noordin, Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom dan Profesor Dr Sahrim Ahmad (IKRAM Akademia), Pengarah Eksekutif IKRAM MUSLEH, Ustaz Megat Mohamed Amin Megat Mohamed Nor dan Pengerusi Unit Kokurikulum & KRS MUSLEH, Mejar KRSM Abd Rahaim Md Isa.

Kertas Cadangan (PDF): http://www.musleh.edu.my/images/IKRAM-KPM.pdf

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia