Pena Syariah tekad ketengahkan pandangan bernas, segar

“Kami mempunyai visi untuk menjadi kumpulan penulis yang akan mengungguli penulisan syariah menjelang 2025,” kata Saudara Wan Muhd Usaid Wan Subki, Pengerusi Pena Syariah 2017/2018.

Walaupun usia penubuhan masih belum mencecah setahun, Pena Syariah mengorak langkah dengan kejayaan menerbitkan sebuah buku bertajuk ‘Sisi Terlindung’ iaitu buku kompilasi sisi pandang anak muda yang mengupas pelbagai isu seperti isu semasa, kenegaraan, maqasid syariah dan sebagainya.

Bahkan, karya ahli Pena Syariah juga telah berjaya menembusi pelbagai akhbar, portal, majalah dan sebagainya.

Selain Wan Muhd Usaid yang dipilih sebagai Pengerusi dalam Mesyuarat Agung Pena Syariah pada Ahad lalu, Saudari Nik Fatma Amirah Nik Muhamad pula telah dipilih sebagai Timbalan Pengerusi.

Seterusnya, Naib Pengerusi 1 dan 2 disandang oleh Saudara Fadhli Othman dan Saudari Silmi Mohamed Radzi, dan jawatan Setiausaha dan Bendahari pula disandang oleh Saudari Nadhirah Amin dan Saudara Lokman Salleh.

Pena Syariah terdiri daripada empat unit iaitu Unit Penulisan Artikel Ilmiah, Unit Terjemahan, Unit Penyelidikan dan Unit Media.

Saudara Luthfi Yusri dan Saudari Nusaibah Mohamad dilantik sebagai Ketua dan Timbalan Unit Penulisan Artikel Ilmiah. Unit Penyelidikan pula dipimpin oleh Saudara Arham Merican dan Saudari Aliyah Bahari.

Selain itu, Unit Media dipimpin oleh Saudara Omar Siddeeq dan Saudari Raja Nur Hanisah manakala Unit Terjemahan dipimpin oleh Saudara Adam Adnan dan Saudari Hanis Halim.

Mesyuarat tersebut turut diserikan dengan kehadiran ahli dan penasihat Pena Syariah, iaitu Ustazah Maznah Daud yang berkongsi mengenai peri pentingnya untuk menpunyai kesedaran dalam diri setiap individu untuk menyampaikan ilmu dan salah satunya adalah melalui penulisan.

Antara perancangan ke hadapan Pena Syariah adalah menerbitkan buku ulasan Gagasan Malaysia Menuju Negara Rahmah, jurnal kajian penyelidikan Pena Syariah dan buku kompilasi artikel ahli Pena Syariah.

Semoga Pena Syariah terus menjuarai penulisan yang rahmah dan berasaskan syariah pada masa akan datang, insya-Allah.

FB Page Pena Syariah: https://www.facebook.com/penasyariah/

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia