Pelihara alam sekitar dengan 4R

Dirasmikan oleh Ahli Dewan Negeri (ADN) Kota Anggerik, YB Mohd Najwan Halimi, program tersebut diadakan dengan kerjasama Suara89, Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Zon 22 dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Menurut Ketua Wanita IKRAM Shah Alam, Pn Nor Hayati Mohd Yussoff, kempen kesedaran mengenai alam sekitar di negeri Selangor telah mencecah hampir 10 tahun dengan beberapa inisiatif termasuk pengurangan penggunaan beg plastik semasa membeli barang keperluan dan amalan kitar semula sampah.

“Walau bagaimanapun, amalan pengasingan sampah di rumah kelihatan masih kurang sambutan. Walaupun kesedaran tentang kitar semula telah meningkat, pengurusan sampah di rumah masih di peringkat yang rendah,” jelas beliau.

Sebagai tanda sokongan kepada kempen ini, tambahnya, Wanita IKRAM Shah Alam melalui telah mengambil inisiatif menubuhkan sebuah jawatankuasa kecil untuk membangkitkan kesedaran ini melalui kempen yang lebih agresif dan serius.

“Beberapa langkah dirangka ke arah sisa sifar akan dilaksanakan dalam tiga kaedah utama iaitu menerusi pencegahan, pembersihan dan alternatif,” ujarnya.

Katanya, selain memberi kesedaran tentang pengurangan sampah dalam empat dimensi (4R – Reduce , Reuse, Recycle & Recover), program ini juga bertujuan memberi ilmu pengetahuan mengenai pengurusan sampah rumah iaitu sisa dapur, minyak dan dedaun yang boleh diamalkan di rumah-rumah dengan efektif.

“Tanggungjawab menjaga alam sekitar merupakan peranan bersama memandangkan alam sekitar merupakan ciptaan Tuhan yang perlu dipelihara demi kelangsungan serta kesempurnaan kehidupan manusia,” tambah Nor Hayati lagi.

Program Jom Gotong-royong 4R yang disertai kira-kira 77 orang peserta telah bersama-sama bergotong-royong membersihkan kawasan Jalan Elektron U16/89 dan taman sekitarnya.

Di samping itu, para peserta turut menyaksikan demonstrasi teknik pengurusan sisa dapur dan sampah rumah melalui konsep kitar semula serta demonstrasi penggunaan pengurusan sampah persekitaran dengan penggunaaan composter melalui konsep kitar semula.

Pada hari yang sama, Wanita IKRAM Shah Alam juga mengadakan kempen Zero Waste 4R yang turut dirasmikan YB Najmi di Seksyen 8 di mana peserta didedahkan dengan konsep sisa sifar, bengkel eco-bricks, kaedah pengurusan sampah dapur dan membuat kompos.

Wanita IKRAM Shah Alam turut merancang program kempen 4R ketiga yang bakal diadakan pada 26 Januari ini di Bukit Bandaraya, Seksyen U11.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia