Pelantikan Dr Mujahid, Fuziah tepat

“Sebagai seorang pemegang Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab dan Sastera, Sarjana Pembangunan Sumber Manusia dan Doktor Falsafah dalam bidang Siasah Syar’iyyah, beliau mempunyai cukup kepakaran untuk menggalas tanggungjawab sebagai Menteri di JPM yang menjaga hal ehwal agama,” jelas Presiden IKRAM, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad.

Tambahnya, sebagai seorang yang telah melalui proses tarbiah secara teori dan amali serta komitmen yang tinggi dalam penghayatan Islam, Dr Mujahid diyakini mempunyai integriti yang sangat tinggi dan tidak akan berkompromi dengan apa jua penyalahgunaaan kuasa dan kemudahan awam, seterusnya dapat memastikan institusi Islam diurus secara profesional, telus dan tadbir urus yang baik.

“Pengalaman beliau mengadakan pelbagai dialog dengan banyak pihak menjadi satu kelebihan beliau untuk menggagaskan Islam sebagai agama yang bersifat Rahmah dan menggalakkan budaya dialog yang sihat,” kata Dr Parid.

Sementara itu, Ketua Wanita IKRAM, Datin Paduka Che Asmah Ibrahim berkata, pelantikan YB Fuziah sebagai Timbalan Menteri di JPM (Agama) adalah amat bertepatan dengan pengalaman dan penglibatan  aktif beliau sebagai aktivis di dalam beberapa NGO Islam sejak beliau menuntut di luar negara lagi.

“Keupayaan beliau dalam memimpin organisasi terbukti apabila beliau pernah terpilih membarisi kepimpinan organisasi pemuda The Young Muslims United Kingdom, (1988-1992) yang dianggotai oleh ahli dari pelbagai bangsa dan kewarganegaraan di United Kingdom,” jelasnya.

Sekembalinya ke tanah air, tambahnya, YB Fuziah terus bergiat aktif dalam NGO Islam dan pernah menerajui Kepimpinan Sayap Wanita Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) dari tahun 1993 hingga 1999.

Melepaskan jawatan kerana terlibat secara langsung sebagai aktivis politik, katanya, YB Fuziah telah menjadi Ahli Parlimen Kuantan memasuki penggal ketiga dan telah berjaya membawa suara rakyat Kuantan ke peringkat Parlimen dalam pelbagai isu.

“Wanita IKRAM yakin dengan ketokohan, kewibawaan dan penghayatan Islam yang baik, YB Fuziah Salleh sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), akan berupaya membawa perubahan besar dalam memimpin institusi-institusi Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri  dengan cemerlang berdasarkan tadbir urus yang baik dan bermanfaat kepada ummah,” tambah Che Asmah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia