Pelajar SMIH juara robotik, hackaton

Dalam pertandingan berasingan, pelajar SMIH, Muhammad Firdaus Ali bersama pasukannya, Selat Jauhar dari Johor telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan dalam program Cabaran Jom Belajar Koding (JBK) Hackathon Siri 1 peringkat kebangsaan di Cyberjaya.

Membawa pulang hadiah RM700, pasukan robotik SMIH diwakili Muhammad Khalis Muhammad Nassir, Muhammad Danish Haikal Sapari, Muhammad Fareez Asyraf Issias Fahrurrazi dan Muhammad Hafiz Hishamudin. Pasukan SMIH turut mendapat tempat ketiga dalam kategori Robokar.

Liga Pengaturcaraan Robot iCARE UTM-KEJORA dianjurkan bersama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) melalui Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa dengan kerjasama kumpulan penyelidik iCARE.

Bagi Muhammad Firdaus Ali pula, pasukannya menjadi juara dengan ciptaan sebuah aplikasi yang diberi nama ‘EcoPoint’ berjaya meraih wang tunai RM3,000, pingat emas dan tiga bulan kemudahan hotdesking di Co-Working Space.

Selain itu, pasukan itu turut membawa pulang hadiah khas Pilihan Amanz Network bernilai RM1,000. Hadiah disampaikan oleh YB Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan.

Program yang disertai hampir 600 peserta anjuran Biro Profesional Muda Pemuda UMNO Malaysia, Persatuan Aspirasi
Pemimpin Malaysia, Kementerian Belia dan Sukan dan Malaysia Global Innovation and Creativity Centre (MaGIC) ini telah berlangsung pada 21-22 Mei 2017 lalu.

Semoga kejayaan ini membawa inspirasi kepada para pelajar untuk sentiasa berusaha gigih bagi memacu kecemerlangan, insya-Allah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia