Negara Teluk seru campur tangan dunia

Pada sesi ke-42, Majlis Tertinggi Sidang Kemuncak Majlis Kerjasama Negara Arab Teluk yang berakhir mesyuaratnya pada Selasa, mengesahkan pendiriannya yang teguh mengenai kepentingan Palestin, dan sokongannya terhadap kedaulatan negara Palestin ke atas semua tanah Palestin.

 

Sejak Jun 1967, sebuah negara Palestin yang merdeka telah ditubuhkan dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya, dan menjamin hak pelarian, selaras dengan Inisiatif Keamanan Arab dan resolusi legitimasi antarabangsa.

 

“Keperluan untuk mengaktifkan usaha masyarakat antarabangsa bagi menyelesaikan konflik, dengan cara yang memenuhi semua hak sah rakyat Palestin mengikut undang-undang,” tegas Putera Mahkota Saudi, Putera Mohammed bin Salman.

 

Kutuk tindakan Israel

 

Majlis Tertinggi menyatakan penolakannya terhadap sebarang kecenderungan untuk menggabungkan penempatan di Tebing Barat kepada Israel.

 

“Ini jelas melanggar Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), prinsip undang-undang antarabangsa dan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk Resolusi Majlis Keselamatan 2334 tahun 2016, Mahkamah Keadilan Antarabangsa 2004 dan Konvensyen Geneva Keempat 1949.”

 

Beliau turut mengutuk pembinaan berterusan unit penempatan Israel di wilayah Palestin yang diduduki, dan menyeru masyarakat antarabangsa agar menekan pihak berkuasa Israel untuk membatalkan keputusan penyelesaiannya yang melanggar undang-undang dan resolusi antarabangsa.

 

Majlis Tertinggi itu juga mengecam tindakan presiden Israel yang menyerbu Masjid Ibrahimi di kota Hebron kerana ia adalah pencerobohan terang-terangan terhadap kesucian Islam dan provokasi berterusan terhadap perasaan berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia.

 

Majlis Tertinggi memuji bantuan yang diberikan oleh negara-negara GCC untuk menyokong aktiviti Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA), dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk meneruskan sokongannya sehingga kepulangan pelarian Palestin.

 

Penyelesaian politik serantau

 

Dalam pada itu, beliau menyatakan bahawa Arab Saudi menantikan Iraq menyelesaikan prosedur untuk membentuk kerajaan yang mampu terus bekerja untuk keselamatan, kestabilan dan pembangunan Iraq.

 

“Kami akan memberikan sokongan berterusan terhadap usaha Duta Khas PBB ke Yaman untuk mencapai penyelesaian politik terhadap krisis di negara itu mengikut tiga rujukan dan inisiatif Saudi bagi menyelesaikan krisis itu,” tegasnya.

 

Selain itu, beliau turut menekankan keperluan untuk berurusan secara serius dan berkesan dengan program nuklear dan peluru berpandu Iran dengan cara yang menyumbang kepada mencapai keselamatan dan kestabilan serantau juga antarabangsa.

 

“Ia juga menekankan prinsip kejiranan yang baik, menghormati resolusi PBB, dan menyelamatkan rantau ini daripada semua aktiviti yang tidak stabil,” tegasnya.

 

Merealisasikan harapan rakyat

 

Beliau menjelaskan bahawa telah dipersetujui dalam sidang itu mengenai prinsip dan dasar untuk membangunkan kerjasama strategik, integrasi ekonomi dan pembangunan di kalangan negara-negara Majlis Kerjasama Teluk sebagai usaha merealisasikan harapan rakyat mereka.

 

Majlis yang dipengerusikan Raja Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud, Putera Mahkota Mohammed bin Salman, dengan penyertaan Emir Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani, Raja Bahrain Hamad bin Isa Al Khalifa, Naib Presiden UAE Mohammed bin Rashid Al Maktoum, dan Putera Mahkota Kuwait Mishaal Al-Ahmad Al-Jaber, serta Timbalan Perdana Menteri untuk Hal Ehwal Kabinet Oman Fahd bin Mahmoud Al Said.

 

Sidang Kemuncak Majlis Kerjasama Negara-negara Arab Teluk  atau Cooperation Council for the Arab States of the Gulf (CCASG) merupakan blok perdagangan yang melibatkan enam negara Arab  iaitu Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan UAE yang menyebelahi Teluk Parsi serta mempunyai agenda sosial dan ekonominya.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia