MyRamadan: MyCARE sasar kutip dana RM3.5 juta

“Antara bantuan yang diperlukan berupa pek makanan serta keperluan asas untuk menjalani ibadah puasa,” kata Pengerusinya, Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor ketika pelancaran kempen MyRamadan dan Misi Kemanusiaan MyCARE ke Somalia di ibu negara di sini pada Ahad lalu.

Beliau berkata, sebahagian besar bantuan akan disalurkan kepada rakyat Palestin, Syria serta kem pelarian di Turki, Lubnan, Yaman, Somalia, etnik Rohingya di Bangladesh dan mangsa gempa bumi di Lombok, Indonesia.

“Kempen juga dilaksanakan di Malaysia dengan menyasarkan golongan seperti ibu tunggal, anak yatim dan orang kurang upaya.”

Dalam pada itu, misi bantuan kemanusiaan ke Somaliland pada tahun ini akan disertai penyayi terkenal tanah air, Faizal Tahir dan MyCARE akan menyalurkan sebanyak RM100,000 untuk misi tersebut.

“Apabila ada peluang untuk melakukan sesuatu kebaikan, kita perlu terus buat dan jangan mencari alasan. Tiada alasan untuk tidak melakukannya. Sebagai contoh, saya berharap untuk ke Yaman tetapi terdapat kesulitan. Namun, saya akan ke Somaliland,” ujar Faizal Tahir.

Sebelumnya, bantuan awal makanan telah diagihkan pada pertengahan April lalu dan diteruskan pada minggu kedua Ramadan melalui kerjasama NGO yang terlibat.

“Saya amat berbesar hati menjadi sebahagian daripada misi kemanusiaan ini dan untuk menyampaikan pesan keamanan, cinta dan harmoni kepada saudara-saudara Islam kita di pelbagai negara termasuk negara saya iaitu Yaman,” kata Duta Besar Yaman Ke Malaysia, Dr Adel Mohamed Ba Hamid dalam majlis tersebut.

Beliau juga turut berterima kasih kepada kerajaan Malaysia dan juga NGO-NGO Malaysia atas segala sokongan yang diberikan.

Sejak kempen ini diperkenalkan pada 2010, tumpuan utama MyCARE adalah memberi bantuan dan pada peringkat awal, usaha lebih kepada membantu rakyat Palestin dan diperluaskan pada 2014 kepada pelarian Syria, Iraq dan Rohingya.

Orang ramai boleh membuat sumbangan ke akaun Humanitarian Care Malaysia Berhad iaitu 551575004299 (Maybank Islamic), 12092010034904 (Bank Islam), 8602135592 (CIMB Islamic) atau secara dalam talian di https://mycareproject.org/myramadan.

Sumber: Buletin TV3

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia