MyCARE hadiri Persidangan Asia Tenggara Mengenai Rohingya

Hadir dalam persidangan tersebut Pengerusi MyCARE, Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor yang juga Timbalan Pengerusi SEAHUM membentangkan tajuk “Community Initiatives: Extending Hand for Rohingya in Malaysia” serta Roha Hassan, Pengurus Kanan MyCARE. 

Sekitar 60 orang peserta mewakili pelbagai NGO dari Malaysia, Singapura, Thailand, Filipina, Bangladesh, Myanmar dan majoritinya dari Indonesia menghadiri persidangan ini.

Objektif persidangan ini adalah untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang keadaan terkini di Myanmar dan peluang untuk rakyat Rohingya selepas pilihan raya umum dan menggalakkan komitmen ASEAN dan sokongan padu untuk melindungi hak asasi manusia etnik tersebut di sana.

    

Selain untuk bekerjasama yang lebih baik antara NGO dan NGO Islam ASEAN dalam isu Rohingya ini, persidangan turut membincangkan penjanaan pembiayaan kemanusiaan Islam dan perspektif Islam terhadap pelarian.

Selain Dr Hafidzi, beberapa penyampai turut membentangkan dan membincangkan isu-isu berkaitan Rohingya dan kemanusiaan antaranya:

1. “Refugees Movement Throughout South East Asia” oleh Igor Voronstov (UNHCR Indonesia)

2. “Challenges and Opportunity Faced by Rohingya Muslim After the General Election” oleh Wai Wai Nu (Women Peace Network Arakan, Myanmar)

3. “The Transition of Democracy in Myanmar: Exclusion of Rohingya Muslim Minorities” oleh Dr Mahbubul Haque (Songkla University, Thailand)

4. “Expanding Islamic Organization Network in Humanitarian Issues” oleh Dr Abdullah Sudin Ab Rahman (Presiden HALUAN, Malaysia)

5. “Public Fundraising Method for Humanitarian Issues” oleh Bambang Suherman (Director of Resource Mobilization, Dompet Dhuafa, Indonesia)

Dalam pada itu, resolusi persidangan tersebut telah satu memorandum yang akan dihantar ke Setiausaha Agung ASEAN dan NGO-NGO yang hadir untuk digunakan ke program-program di negara masing-masing.

Foto: http://bit.ly/1WMcquW

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia