MyCARE disyor terima status perundingan khas PBB

“Keputusan itu dibuat ketika mesyuarat Resumed Session of the Committee on Non-Governmental Organizations ke-20, yang berlangsung pada 22 hingga 31 Mei 2017 di New York,” lapor MyCARE.

Majlis Ekonomi dan Sosial (ECOSOC) merupakan komponen terpenting dalam kerja-kerja yang berkait rapat dengan ekonomi dan sosial, isu yang berkaitan dengan 14 agensi khusus PBB (seperti UNESCO, WHO, IMF, UNHCR dan banyak lagi), suruhanjaya yang berfungsi (Commission for Social Development, Status of Women dan banyak lagi) dan lima suruhanjaya serantau (ECE, ECA, ECLAC, ESCAP dan ESCWA).

“Ia berfungsi sebagai forum untuk membincangkan isu-isu ekonomi dan sosial antarabangsa dan untuk merumuskan cadangan dasar yang akan dibentangkan kepada negara-negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).”

Dalam pada itu, MyCARE adalah antara 164 NGO seluruh dunia yang memohon untuk mendapatkan status perundingan khas daripada ECOSOC dalam mesyuarat pada kali ini.

“Dengan status tersebut, MyCARE akan lebih ke hadapan dalam memperjuangkan isu-isu kemanusiaan supaya lebih didengari di pentas global,” ujarnya.

Menurutnya, antara kelebihan lain sekiranya MyCARE mempunyai status ini adalah boleh mengetengahkan analisa daripada pakar mengenai isu yang timbul, membantu dan memantau pelaksanaan perjanjian antarabangsa, boleh bertindak sebagai agen amaran awal sekiranya berlaku bencana dan banyak lagi.

Sejak 2010 sehingga Mei 2017, MyCARE telah menyalurkan bantuan lebih RM90 juta kepada mereka yang memerlukan di 21 buah negara.

Laporan bertulis mesyuarat ke-20 boleh diakses melalui https://www.un.org/press/en/2017/ecosoc6837.doc.htm

Info lanjut: FB MyCARE | Jom taja pek makanan dan hadiah raya untuk yang memerlukan: http://www.billplz.com/myramadan

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia