Musim sejuk: Kes semakin meningkat dalam 4 bulan akan datang

“Walaupun jangkitan di dalam negara masih terkawal, berdasarkan pemantauan kes COVID-19 di negara-negara seperti India, Korea Selatan, Jepun, Sepanyol dan Perancis sekarang menunjukkan peningkatan seiring penurunan suhu di negara-negara terbabit.”

 

Kebimbangan yang dinyatakan beliau ialah apabila tiba musim sejuk, kes akan bertambah dan perlukan kesiapsiagaan.

 

“Bagi memastikan penularan terkawal, KKM melaksanakan kaedah kesihatan awam yang menuntut orang ramai mematuhi prosedur operasi standard, sementara KKM pula bersiap siaga dari segi penyediaan kemudahan,” jelasnya Dr Noor Hisham sambil menambah bahawa pandemik ini didapati telah bermutasi dengan kadar kebolehjangkitan yang tinggi.

 

Pada 30 Ogos lalu, COVID-19 meragut satu lagi nyawa yang menjadikan jumlah kematian dalam negara akibat pandemik ini meningkat kepada 127 kes.

 

“Kematian terbaharu itu melibatkan lelaki warganegara berumur 62 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit kencing manis serta darah tinggi.”

 

Dalam usaha membenteras wabak ini menurutnya, ia perlukan kerjasama semua masyarakat untuk sama-sama memutuskan rantaian jangkitannya.

 

Terbaharu, KKM mengesan satu lagi kluster baharu COVID-19 iaitu Kluster Bunga yang dikenal pasti melibatkan empat kakitangan sebuah kapal di Pelabuhan Port Dickson, Negeri Sembilan yang mempunyai sejarah perjalanan dari Pelabuhan Singapura.

 

“Kes positif kluster itu melibatkan dua warganegara Malaysia dan dua bukan warganegara dan keempat-empat kes positif itu tidak bergejala dan pada awalnya dikuarantin di sebuah hotel di Selangor.

 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut memberi amaran membuka semula kehidupan sosial masyarakat secara tergesa-gesa di tengah wabak COVID-19 boleh menjadi punca bencana.

 

“Negara yang serius untuk melonggarkan perintah berkurung juga seharusnya serius membendung penularannya,” demikian kata Ketua Pengarahnya, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Beliau turut menyatakan sebanyak 90 peratus negara menunjukkan penyediaan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang lain terjejas akibat COVID-19, hasil tinjauan di 105 buah negara, terutamanya di negara-negara yang berpendapatan rendah dan menengah.

 

WHO juga menyifatkan bahawa virus COVID-19 sebagai 10 kali ganda lebih berbahaya daripada Influenza A H1N1 atau Selesema Babi (Swine Flu) yang menyaksikan lebih 1.6 juta kes dikesan di seluruh dunia dengan 18,449 kematian antara Januari 2009 dan Ogos 2010.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia