Mengembalikan momentum kepemimpinan

Dirasmikan oleh Presiden IKRAM, Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad di Hotel Putra KL, konvensyen ini diadakan bertujuan untuk mengumpulkan para peserta MKI dan mengembalikan momentum perjalanan MKI yang diadakan sejak 2016.

Dalam konvensyen itu, Dr Parid menekankan pentingnya kejelasan big picture untuk memandu seseorang pemimpin supaya istiqamah dalam perjuangan serta keupayaan membaca masa depan dan membaca kemungkinan (firasat, basirah).

Antara slot menarik dalam konvensyen MKI 2019 ialah Capacity Building Strategy oleh Hj Zairulshahfuddin Zainal Abidin yang menyatakan bahawa salah satu ciri yang perlu ada pada pemimpin ialah abundance mentality dan kemampuan untuk mengubah masalah menjadi peluang.

 

Dalam slot Building & Developing Team oleh Hj Nailul Hafiz Abdul Rahim, beliau berkongsi mengenai keperluan seseorang pemimpin untuk bertindak selari dengan visi yang ingin dicapai dan visi ini mampu memandu pemimpin dan pengikutnya. Mentaliti yang tangkas juga penting bagi seseorang pemimpin dalam mengendalikan ketidaktentuan.

Bagi para peserta, perkongsian sebegini sangat bermakna bagi pemimpin generasi baru untuk mengaitkan apa yang mereka alami sendiri dengan apa yang para pemimpin sebelumnya alami agar ia memberi kekuatan kepada mereka untuk terus memimpin.

Turut hadir dalam konvensyen itu Setiausaha Agung IKRAM Hj Mahdzir Md Isa, Pengerusi UTMI Hj Ahmad Raji Yaakub dan Perunding UTMI Hj Zaharudin Othman serta empat orang mentor kepada para peserta.

Model Kepemimpinan IKRAM (MKI) merupakan program pembangunan bakat untuk menyediakan takungan pelapis kepimpinan IKRAM yang telah diikuti oleh para peserta sejak 2016.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia