Lebih Sepertiga Sektor Tenaga Ukraine Musnah

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menyeru masyarakat antarabangsa untuk menampung defisit dijangka $38 bilion dalam bajet Ukraine.

“Dunia tidak sepatutnya membuang masa dan membantu rakyat Ukraine membina semula negara mereka dengan cepat,” kata Presiden Suruhanjaya Eropah, Ursula von der Leyen.

Beliau berkata bahawa Kesatuan Eropah bersedia untuk menyelaraskan langkah pembinaan semula dengan menyediakan sekretariat untuk tugas ini.

“Kami tidak mempunyai masa untuk kehilangan, skala kerosakan sangat besar. Bank Dunia menganggarkan kos kerosakan pada 350 bilion euro (345 bilion dolar),” kata Ursula pada persidangan untuk pembinaan semula Ukraine yang diadakan di Berlin.

Pembinaan Semula

Zelensky memberitahu persidangan mengenai pembinaan semula negaranya pada Selasa bahawa peluru berpandu Rusia dan dron buatan Iran telah memusnahkan lebih sepertiga daripada sektor tenaga Ukraine.

Dalam pada itu, melalui rakaman video dalam persidangan di Berlin, beliau berkata bahawa Ukraine masih belum menerima satu pun rancangan untuk pemulihan pesat dengan jumlah kos $17 bilion.

“Rusia memusnahkan segala-galanya sehingga menjadi lebih sukar bagi kita untuk melalui musim sejuk,” ujarnya dalam persidangan itu yang turut dihadiri oleh Canselor Jerman, Olaf Scholz dan beberapa ahli politik kanan lain dan pegawai.

Sekolah Ekonomi Kyiv melaporkan, perang itu telah memusnahkan atau merosakkan kira-kira 120,000 rumah dan 16,000 bangunan pangsapuri pada akhir September dan menganggarkan jumlah kerosakan fizikal $127 bilion.

Tambahan Bantuan

Pada Isnin, Bank Dunia mengumumkan bahawa ia telah menyediakan tambahan $500 juta untuk membantu Ukraine memenuhi keperluan perbelanjaan mendesak yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia sejak  24 Februari dan peperangan yang berterusan di negara itu.

Ini berlaku pada malam sebelum persidangan di Berlin di mana pemimpin dunia, pakar pembangunan dan eksekutif membincangkan cara membina semula Ukraine selepas pencerobohan Rusia yang kini memasuki bulan kesembilan.

“Pencerobohan Rusia terus mengakibatkan kerosakan besar kepada infrastruktur Ukraine – termasuk air, kumbahan dan rangkaian elektrik ketika musim sejuk menghampiri, meletakkan rakyat Ukraine pada risiko lebih lanjut,” kata Presiden Kumpulan Bank Dunia, David Malpass dalam satu kenyataannya.

Bank Dunia telah mengumpulkan sejumlah $13 bilion dalam pembiayaan kecemasan untuk Ukraine.

Bank Dunia, kerajaan Ukraine dan Suruhanjaya Eropah berkata dalam laporan September bahawa pencerobohan Rusia telah menyebabkan lebih $97 bilion kerosakan langsung terhadap Ukraine pada 1 Jun, tetapi pembinaan semula boleh menelan belanja hampir $350 bilion.

Dron Iran

Terdahulu, Presiden Ukraine mengumumkan bahawa Rusia telah meminta untuk membekalkan kira-kira 2,000 dron Iran bagi menyokong kempen pengebomannya di Ukraine yang mensasarkan terutamanya kemudahan pengeluaran elektrik.

“Menurut risikan kami, Rusia telah meminta untuk membekalkannya dengan kira-kira 2,000 dron Shahid Iran sebagaimana yang dilaporkan oleh Agence France-Presse,” ujarnya semasa persidangan yang dianjurkan oleh akhbar Israel, Haaretz.

Di lapangan, tentera Ukraine mengumumkan pada Isnin bahawa ia telah mengusir tentera Rusia dari empat kampung di timur laut negara itu dengan melancarkan serangan balas dan berjaya menguasai semula beribu-ribu kilometer persegi pada bulan September.

“Terima kasih kepada operasi yang berjaya, pasukan kami menghalau musuh keluar dari kampung Karmazinevka, Myasoyarivka dan Nevsky di wilayah Lugansk dan Novosadovi di wilayah Donetsk,” tulis Staf Am Ukraine menerusi Facebook.

Israel Tolak Bantuan Ketenteraan

“Tidak akan tercapai jika Kyiv tidak menerima bantuan ketenteraan daripada Israel termasuk sistem pertahanan udara, memandangkan bantuan Iran yang diterima Rusia dalam peperangannya ke atas Ukraine merupakan ancaman yang wujud,” kata Zelensky yang disifatkannya sebagai pakatan tentera Rusia-Iran.

Semasa persidangan tersebut, Zelensky berkata bahawa Iran membekalkan Rusia (dengan senjata) untuk meningkatkan kekuatan Kremlin, ekoran kemunduran tentera yang dialami oleh tentera Rusia di semua bidang konfrontasi di Ukraine.

Dalam pada itu, Menteri Pertahanan Israel, Benny Gantz mengulangi bahawa kerajaannya tidak akan menyediakan sistem senjata kepada Ukraine dengan alasan apa yang disifatkannya sebagai sekatan operasi yang dihadapi Israel.

Grantz berkata demikian ketika panggilan telefon dengan rakan sejawatnya dari Ukraine, Oleksiy Reznikov, menurut satu kenyataan yang dikeluarkan tentera Israel.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia