Kongsi rahsia keluarga sakinah di Universiti Fatoni

Antara isi-isi penting yang ditekankan oleh Sr. Che Rahimi ialah kepentingan usaha untuk mewujudkan keluarga sakinah, mawaddah wa rahmah dalam keluarga.

“Langkah-langkah utama perlulah bermula daripada pemilihan pasangan, menyuburkan benih-benih cinta dalam rumahtangga berdasarkan panduan al-Quran dan as-Sunnah, membina kasih sayang dengan petunjuk Rabbani dan proses-proses pengukuhan institusi keluarga agar kekal hingga ke syurga.”

Selain itu, beliau turut menerangkan langkah-langkah mendidik anak secara berkesan sebagai sebahagian daripada ciri-ciri keluarga sakinah, mawaddah wa rahmah berserta dengan tip-tip praktikal terutamanya dalam menangani cabaran dunia global hari ini.

“Peranan keibubapaan lebih mencabar dan memerlukan lebih penghayatan serta tumpuan,” demikian ujarnya.

    

Para peserta seminar, bersama urusetia dan Rektor universiti, Dr. Ismail Lutfi (foto 3, tengah)

Dalam sesi interaktif bersama peserta, Dr. Dinsuhaimi yang juga selaku Pengerusi i-Bantu Kelantan turut berkongsi peranan dan tanggungjawab pasangan suami isteri.

Peserta yang hadir berpeluang bertanyakan soalan kepada penceramah antaranya, bagaimana suami boleh membantu isteri yang bekerja dalam tugas-tugas dalam rumah?

“Bagaimana menangani masalah suami yang bercakap lembut di luar tetapi kasar dengan anak isteri?” soal peserta.

Selain itu, soalan interaktif menarik daripada peserta ialah, bagaimana mengimbangi tugas bekerja di luar dan peranan dalam rumah tangga?

Dalam pada itu, rata-rata peserta tertarik dan berpuas hati dengan program yang diadakan ini, hingga berjaya menarik penyertaan pasangan suami isteri yang begitu ramai.

Timbalan Ketua Wanita IKRAM, Dr. Hafidzah Mustakim dan Ketua Wanita IKRAM Kelantan, Dr. Norhani Abd Norhani turut berpeluang memberikan input ketika sesi soal jawab yang diadakan.

Program turut dihadiri oleh Rektor Universiti Fatoni merangkap Pengerusi Yayasan as-Salam, Syeikh Dr. Ismail Lutfi dan Timbalannya, Dr. Omar Chapakia.

Universiti Fatoni ditubuhkan atas konsep sumbangan atau niat wakaf sejak 1992 mempunyai empat fakulti iaitu Fakulti Pengajian Islam dan Undang-undang, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Fakulti Sains dan Teknologi dan Fakulti Pendidikan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia