KNI 2018 suntik kesedaran menyumbang untuk negara

“Antara objektif utama penganjuran konvensyen yang bertemakan ‘Kita Negarawan’ ini adalah untuk menyuntik kesedaran bagi menyumbang kepada negara mengikut kepakaran dan minat masing-masing,” kata Pengarah Konvensyen Negarawan IMAN 2018, Amar Zamran.

Beliau berkata, konvensyen ini menjadi platform diskusi dan percambahan idea melalui pertukaran pandangan buat anak muda dari pelbagai latar belakang dan pengalaman.

“KNI 2018 menjadi platform terbaik untuk mendedahkan peserta kepada badan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam isu hak sivil dan kemanusiaan serta barisan para pemikir.”

Menteri Pendidikan Malaysia, YB Dr Maszlee Malik turut dijemput untuk menyampaikan ucaptama konvensyen yang bertajuk “Kita Negarawan” dan turut menyeru para peserta untuk meninggalkan legasi atau kesan di sesuatu tempat atau ke atas sesebuah masyarakat.

  

“Forum Manifestasi ‘Kita Negarawan’ pula dibarisi oleh Pengasas Bersama Teach for The Needs (TFTN) Zul Fikri Zamir (ZF Zamir), Ketua Pegawai Eksekutif Raudhatus Sakinah Pn Rosmawati Zainal (Ummi Roses), Pengasas 1Moment4Them Fatiha Shuib dan Pengasas Community Policing Malaysia Kuan Chee Heng,” ujar Amar.

Selain itu, telah diadakan sesi Pengenalan NGO bersama Teo Ann Siang daripada MyCARE, bersama Dr Mohd Afiq Mohd Nor (i-Bantu), Mohd Ezzuandi @ Pakwan (Dapur Jalanan) serta ZF Zamir TFTN dan NGO yang hadir menyertai konvensyen ini turut mengambil peluang mempromosikan organisasi mereka.

“IMAN menggesa ahli dan semua peserta Konvensyen Negarawan 2018 untuk aktif membincangkan idea dan projek pembangunan negara di platform IMAN atau mana-mana platform kemasyarakatan yang sedia ada,” jelasnya ketika membentangkan tiga cadangan resolusi KNI 2018. 

Menurutnya, IMAN menggalakkan penglibatan ahli dalam NGO Negarawan sedia ada di Malaysia untuk meningkatkan minat dan mengembangkan bakat sedia ada.

“IMAN bakal mewujudkan platform perbincangan idea dan projek yang mudah, mesra anak muda serta boleh mendokong idea mahasiswa dan belia kearah pembangunan negara.”

Konvensyen ini telah berjaya menarik kehadiran 850 peserta dalam kalangan mahasiswa, graduan luar dan dalam negara yang merupakan bekas mahasiswa dari 17 negara berbeza.

“Antara negara-negara tersebut ialah Amerika Syarikat, China, Mesir, Rusia, United Kingdom, Ireland, Jepun, Korea Selatan, Poland, Perancis, Australia, Jordan, India, Jerman, Indonesia, New Zealand dan Turki.”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia