Khawarij adalah mereka yang keluar menentang Morsi – Yusuf al-Qaradawi

Dalam rancangan “Syariah dan Kehidupan” terbitan stesen TV Al-Jazeera pada Ahad lalu yang membahaskan tentang golongan Khawarij, beliau menambah bahawa sesiapa yang keluar menentang pemerintah yang telah dipilih oleh rakyat, ia dianggap sebagai golongan Khawarij yang mesti ditentang dan tidak diterima rakyat.

Tegas beliau, Mohamed Morsi adalah pemerintah yang sah kerana beliau telah dipilih oleh majoriti. Qaradawi menyifatkan apa yang berlaku pada 3 Julai lalu di Mesir sebagai rampasan kuasa tentera terhadap pemerintah yang sah yang dipilih oleh kehendak rakyat dan menganggap bahawa pemansuhan perlembagaan yang telah dipilih oleh rakyat tidak boleh diterima.

Katanya, Presiden Mohamed Morsi memahami semua pandangan, dan menawarkan segala penyelesaian politik untuk keluar dari krisis dan sedang berjalan mengikut undang-undang dan Perlembagaan yang menunjukkan bahawa beliau adalah Presiden Mesir pertama yang menghormati badan kehakiman dan peruntukan-peruntukannya, walaupun badan tersebut menolak kebanyakan institusi-institusi kerajaan yang dipilih.

Beliau menegaskan bahawa Morsi memberikan warga Mesir kebebasan mutlak, dan mereka yang keluar menentangnya, tidak melakukannya seperti yang dilakukan oleh Abdel Fattah as-Sisi, Menteri Pertahanan, pemimpin rampasan kuasa yang menyekat kebebasan dan menutup suara-suara (rakyat), menunjukkan bahawa kebebasan tidak memberikan hak untuk menentang legitimasi (keabsahan Presiden yang dipilih rakyat).

Katanya, rakyat Mesir yang keluar mengecam rampasan kuasa secara aman, dan mereka yang dipanggil perampas kuasa adalah orang-orang yang menggunakan kekerasan dan membunuh dan mencederakan beribu-ribu manusia.

Tentang keharusan membunuh demonstran di Mesir yang didakwa difatwakan oleh Syeikh Ali Jum’ah, Qaradawi menyifatkan bekas Mufti Mesir itu sebagai “hamba penguasa dan polis”. Beliau menempelak fatwa Ali Jum’ah dan berkata beliau bukan seorang alim yang tulen dan rakyat tidak boleh mengambil dalil dengannya.

Walaupun begitu, Syeikh Ali Jum’ah menafikan dakwaan bahawa beliau berfatwa halal membunuh para demonstran di Mesir.

Sheikh Qaradawi menasihatkan Syeikh Ali Jum’ah supaya megeluarkan fatwanya terhadap as-Sisi berkenaan (hukum) tidak boleh keluar menentang pemerintah, yang mana as-Sisi telah berkata bahawa beliau bersumpah dengan nama Allah untuk taat kepada Presiden yang dipilih dan kemudian mengetepikan sumpah tersebut.

Beliau berpandangan bahawa sesiapa yang mengharuskan pembunuhan umat Islam, mereka tidaklah bebas dan tidak boleh memimpin umat, kecuali untuk kejahatan, mereka tiada nilai di sisi ulama’-ulama’ yang hakiki yang wajib untuk umat merujuk kepada mereka.

Al-Qaradawi menekankan bahawa orang alim sebenar adalah yang takut kepada Allah dan berdiri teguh dengan hujah-hujah, al-Quran dan as-Sunnah, mengetahui hukum-hukum syariat dan dalil-dalil serta konteksnya, dan tidak meletakkan sesuatu hukum itu tidak kena pada tempatnya.


Sumber:

1. http://www.youtube.com/watch?v=eHac74uNLxA

2. http://www.qaradawi.net/component/content/article/6841.html

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia