Kes sembuh terus meningkat

Sebanyak 166 kes telah pulih dan menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya adalah sebanyak 1,487 kes, manakala kes baharu dicatat sebanyak 156 kes.

 

“Jadi bilangan kes yang didiscaj pada hari ini melebihi bilangan kes baharu yang dilaporkan,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

 

Namun jelasnya, wabak COVID-19 ini juga turut meragut dua lagi nyawa menjadikan jumlah kematian sehingga Rabu meningkat kepada 65 mangsa.

 

“Dua kes kematian itu melibatkan seorang warganegara Malaysia dan Pakistan.”

 

Menurutnya, kes kematian ke-64 (kes ke-2,903) merupakan perempuan warganegara Malaysia berumur 58 tahun dan mempunyai latar belakang kencing manis dan darah tinggi dan telah dirawat di Hospital Tuanku Ja’afar, Negeri Sembilan pada 30 Mac 2020 dan disahkan meninggal dunia pada 7 April 2020 jam 3.20 petang.

 

“Manakala kes kematian ke-65 (kes ke 1906) melibatkan lelaki warganegara Pakistan berusia 69 tahun dan mempunyai masalah kesihatan serta mempunyai sejarah menghadiri perhimpunan (tabligh) di Sri Petaling,” jelas Dr Noor Hisham.

 

Ia telah dirawat di Hospital Kuala Lumpur pada 22 Mac 2020 dan disahkan meninggal dunia pada 8 April 2020 jam 9.30 pagi.

 

Dalam pada itu, jumlah kes positif di Malaysia meningkat kepada 4,119 kes dan 76 daripadanya sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) manakala 45 kes lainnya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia