Kes Denggi Seluruh Negara Meningkat 400 Peratus

Kes Denggi Seluruh Negara Meningkat 400 Peratus | IKRAM

SERI KEMBANGAN – Kes kematian akibat denggi di seluruh negara mencatat peningkatan 400 peratus sehingga minggu ke-12 tahun ini.

“Peningkatan itu melibatkan 17 kes kematian berbanding hanya empat kes untuk tempoh sama tahun lalu,” kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau memaklumkan, jumlah keseluruhan kes jangkitan demam denggi merekodkan peningkatan sehingga 223 peratus membabitkan 26,222 kes bagi tempoh sama tahun ini, berbanding 8,214 kes pada 2022.

“Selepas 2019, baru hari ini kita adakan mesyuarat (Jawatankuasa Kabinet Menangani Denggi) dan kita sering mengambil ringan perkara sebegitu. Jadi kerajaan Madani tidak akan mengambil ringan lagi,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat itu di bangunan Parlimen pada Selasa.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah memaklumkan, Jawatankuasa Kabinet Menangani Denggi yang ditubuhkan pada 2014 diaktifkan semula bagi melaksanakan tindakan bersepadu sebagai usaha pencegahan serta kawalan denggi.

“Mesyuarat hari ini juga memutuskan Jawatankuasa Peringkat Kebangsaan Mengenai Denggi dijenamakan semula kepada Jawatankuasa Kabinet Menangani Denggi supaya selaras dengan jawatankuasa kabinet yang lain, selain akan bermesyuarat dua kali setahun.”

Jawatankuasa berkenaan membabitkan 12 kementerian, semua Pejabat Menteri Besar dan Ketua Menteri serta Jabatan Wilayah Persekutuan.

“Selain itu, penjenamaan Mesyuarat Pasukan Petugas Khas Peringkat Kementerian kepada ‘Jawatankuasa Peringkat Tinggi Menangani Denggi’ membabitkan semua kerajaan negeri,” katanya.

Dalam pada itu, jawatankuasa berkenaan tidak akan memohon peruntukan tambahan bagi melaksanakan sebarang tindakan pencegahan, namun menggunakan pendekatan tanggungjawab sosial korporat (CSR) untuk memobilisasi menggunakan aset Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) di luar musim banjir.

“Kerajaan akan melaksanakan pendekatan terbaharu bagi memastikan negara mencapai kadar sifar denggi. Untuk itu, kaedah menggunakan biogel bagi memerangkap dan mematikan nyamuk aedes telah dilakukan dan akan diperluaskan tanpa menambah peruntukan.”

Selain itu, turut dilakukan adalah kaedah nyamuk ‘Wolbachia’ bagi melawan nyamuk aedes, satu kaedah baharu yang secara puratanya lebih murah.

Beliau menjelaskan, perbelanjaan keseluruhan bagi menangani penyakit ini sekitar RM240 juta setahun, oleh itu pendekatan kerajaan adalah menggunakan satu perlapan daripada peruntukan itu untuk lakukan langkah pencegahan menangani masalah denggi.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia