Kenali masyarakat Kenyah

Program amal enam hari lima malam itu dianjurkan Pertubuhan IKRAM Daerah Sibu dengan kerjasama IMAM Response & Relief Team (IMARET) dan Koperasi Islah Malaysia Berhad (KIMB) bagi mendekati komuniti masyarakat Kenyah yang tinggal di rumah panjang Long Busang, sebuah kawasan di pedalaman daerah Belaga. 

Pengarah program, Zurina Ain Ibrahim berkata, program berkenaan diadakan bagi menyelami kehidupan masyarakat di kawasan terbabit yang majoritinya beragama Islam sambil menghulurkan bantuan dan memberi bimbingan agama melalui guru yang dibawa bersama.

“Peserta juga ditempatkan sebagai anak angkat kepada keluarga terpilih untuk merasai kehidupan masyarakat Kenyah.

“Pada masa sama, kita turut mengadakan pemeriksaan kesihatan untuk penduduk kampung kerana ada kalangan sukarelawan yang bertugas sebagai doktor,” katanya.

Pelbagai aktiviti lain turut diatur membabitkan golongan wanita, remaja dan kanak-kanak bagi mengeratkan hubungan antara peserta program dengan masyarakat.

“Setiap program mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk termasuk sukaneka yang diadakan meriah di kawasan rumah panjang terbabit.

“Kami juga sempat mengadakan kenduri secara gotong-royong bersama penduduk beragama Islam di Masjid Rahmah dan menyerahkan sumbangan ‘kit solat’ kepada semua 62 keluarga Islam yang tinggal di situ,” katanya.

Peserta, Shafiq Azli Mohd Salleh berkata, dia begitu terharu dengan layanan mesra yang diberikan oleh keluarga angkat dan masyarakat di kawasan berkenaan.

“Paling menarik, kami turut dibawa menaiki perahu panjang milik keluarga angkat masing-masing menuju ke Sungai Tanyit iaitu sebuah kawasan air terjun yang indah dan menikmati ikan segar yang ditangkap,” kata guru dari Sekolah Kebangsaan Lubok Mawang, Kapit ini.

Ternyata, biarpun terpisah dengan hutan belantara, namun masyarakat suku kaum Kenyah masih lagi kental iman mereka dan Pertubuhan IKRAM Sibu amat berharap ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain terutamanya yang aktif berdakwah dapat mendekati mereka bagi membimbing dan memberi sokongan kepada penduduk Long Busan ini.

Sumber: Harian Metro
Terikh: Selasa, 23 Februari 2016
Link: http://www.hmetro.com.my/node/117352
Album program: http://on.fb.me/1Ow1QOH

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia