Kem MUB beri kefahaman usia baligh

Objektif utama program ialah memberi kefahaman tentang perubahan yang akan berlaku selepas usia baligh dan memberi kefahaman serta pengetahuan berkenaan mutiara-mutiara yang perlu dipelihara oleh para remaja selepas usia baligh nanti, terutamanya dalam aspek pergaulan, aurat dan hadas. Terdapat tujuh slot utama yang membincangkan dan memfokuskan tentang objektif utama program ini.

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Menurut pengarah program, saudara Mohd Hafiz Abd Hamid (gambar), 80 peratus daripada program ini merupakan aktiviti dan permainan.

“Kami mereka modul MUB ini sesuai dengan fitrah remaja. Para peserta akan banyak belajar melalui pengalaman (experiential learning) dan akan bersama-sama membuat kesimpulan serta resolusi bagi setiap slot. Kaedah ini dapat memberi kefahaman yang jelas serta cara praktikal yang betul serta mudah untuk diingati,” jelas beliau.

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Meniti Usia Baligh

Program MUB ini telah hampir tiga tahun dilaksanakan di seluruh Malaysia termasuk Sarawak. Ia merupakan sebuah modul praremaja yang dicipta oleh Kelab Remaja IKRAMTeens. Program MUB yang terdekat ialah pada 21 Oktober 2011, bertempat di Sekolah Sri Al-Amin Bangi.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia