Kekejaman terhadap minoriti Muslim: IKRAM sertai bantahan di kedutaan Sri Lanka

Wakil Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), National Indian Rights Action Team (NIAT), Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) berjaya memasuki bangunan kedutaan dan menyerahkan memorandum tersebut kepada Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Sri Lanka di Malaysia, Mejar Jeneral S.R. Manawaduge.

IKRAM diwakili oleh Ustaz Noorsyazly Rameli, Eksekutif Luar Negara IKRAM dan beberapa orang aktivis IKRAM yang lain.

Memorandum tersebut disokong oleh 59 NGO termasuk NGO pelbagai bangsa dan agama antaranya Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH), Malaysia Hindu Youth Council, Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), World Tamil Federation – Malaysian Chapter dan Panaikulam Association Malaysia.

Isi kandungan memorandum itu turut dibaca di hadapan wakil-wakil NGO yang hadir untuk memberikan pencerahan terhadap bantahan ke atas penghapusan etnik Muslim di Sri Lanka.

Gambar: Dua memorandum bantahan dan senarai NGO

Noorsyazly berkata, menerusi memorandum bantahan itu, semua gabungan NGO berharap agar wakil kedutaan Sri Lanka dapat menyampaikan memorandum tersebut kepada Presiden mereka dan mengharapkan satu jalan penyelesaian segera dapat diambil oleh kerajaan Sri Lanka bagi melindungi penduduk minoriti umat Islam di negara itu.

Seluruh NGO yang membantah krisis kekejaman penghapusan etnik Muslim di Sri Lanka mengharapkan tindakan drastik diambil oleh kerajaan mereka dan mendesak kerajaan Malaysia untuk memberikan bantuan, tidak kira apa jua bantuan untuk memastikan penduduk Islam di Sri Lanka terlindung nasibnya.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia