Jangan berdiam diri dengan kekejaman terhadap wanita Mesir

“Sewajarnya warga dunia khasnya pejuang hak asasi wanita perlu melihat apakah yang telah diperlakukan oleh rejim kudeta terhadap wanita Mesir iaitu rakyatnya sendiri,” kata beliau dalam satu sidang media sempena Hari Wanita Antarabangsa 2016 di Kompleks Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) di sini pada Jumaat lalu. 

Menurut beliau, sejak rampasan kuasa terhadap Presiden Mesir yang sah, Dr Mohamed Morsi pada 3 Julai 2013, rejim kudeta pimpinan Abdel Fattah as-Sisi telah membunuh, menahan, menyiksa sejumlah golongan wanita dan remaja di samping menjadikan mereka terpaksa menanggung urusan keluarga dengan menjadi ketua keluarga dan pelbagai penghinaan dan cercaan lain yang mereka terima.

“Rentetan apa dilalui oleh wanita Mesir ini, mereka telah menampilkan contoh ketabahan, kesetiaan dan kekebalan diri memperjuangkan hak mereka yang dirampas yang mana akhirnya ia menjadi ikutan, kebanggan wanita seluruh dunia bagaimana mereka gigih memperjuangkan hak serta melindungi keluarga daripada segala kedurjanaan ini,” katanya.

Ujar Dr Maznah, rakyat Malaysia khasnya wanita amat menghargai dan berbangga dengan kegigihan wanita Mesir ini berdepan kezaliman rejim kudeta ini.

Foto Sidang Media: http://on.fb.me/1QRU1Zl
Kenyataan Media: http://on.fb.me/1V5LFPB
Video Kenyataan Media: http://bit.ly/1THAey5

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia