Isu Gaji: Kakitangan Awam Britain Isytihar Mogok

Isu Gaji: Kakitangan Awam Britain Isytihar Mogok | IKRAM

Mogok perindustrian dijangka akan meningkat selepas kesatuan pendidikan terbesar Britain mengumumkan beberapa hari mogok berkaitan isu gaji pada bulan depan di England dan Wales.

Pengumuman itu dibuat ketika pekerja sektor awam melancarkan gelombang mogok gaji untuk menangani inflasi dua angka.

“Kami fikir kerajaan tahu ada keperluan untuk membetulkan gaji guru,” kata Setiausaha Agung Bersama Kesatuan Pendidikan Kebangsaan (NEU), Kevin Courtney dalam pertemuan bersemuka dengan ahli-ahlinya.

Beliau berkata, anggotanya mengundi secara besar-besaran untuk menarik diri sebagai sebahagian daripada seruan untuk kenaikan gaji melebihi kadar inflasi.

Berikutan itu, pemimpin kesatuan tersebut dijadualkan bertemu Menteri Pendidikan pada Rabu.

“Mereka tahu bahawa kami bermaksud bisnes. Mereka tahu anda sanggup mengambil tindakan untuk melindungi pekerjaan anda, melindungi gaji dan kos anda dan melindungi keupayaan anda untuk kekal dalam profesion,” ujar Setiausaha Bersama, Mary Bousted.

Oleh yang demikian, persekutuan itu mengisytiharkan hari mogok kebangsaan pada 1 Februari, diikuti dengan beberapa siri mogok serantau selama enam hari pada Februari dan Mac.

“Setiap sekolah akan terjejas selama empat hari sahaja.”

Namun, ia tetap akan menimbulkan kebimbangan segera dalam kalangan ibu bapa, yang telah melihat pendidikan anak-anak mereka terganggu teruk sejak beberapa tahun kebelakangan ini akibat wabak Covid-19.

Selain itu, Ahli Institut Pendidikan Kesatuan Scotland pada hari ini memulakan mogok berterusan selama 16 hari sehingga 6 Februari. Terdapat mogok sebelum ini pada bulan Disember dan awal bulan ini.

Selain itu, jururawat di England, Wales dan Ireland Utara dijangka meneruskan mogok minggu ini, pada Rabu dan Khamis.

Minggu ini, paramedik dan pekerja hospital bersedia untuk memutuskan mengenai tindakan mogok selanjutnya, yang mana ia meningkatkan tekanan ke atas Perkhidmatan Kesihatan Negara yang dikendalikan kerajaan ketika ia bergelut untuk pulih ke fasa endemik.

Sunak Sedih Mogok Berleluasa

Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak menzahirkan rasa sedih dan kecewa mengenai mogok yang berleluasa, tetapi menegaskan bahawa keengganannya merundingkan gaji sektor awam adalah perkara yang betul dalam jangka panjang.

Beliau mempertahankan kerajaan pada Jumaat lalu, sebagai telah bertindak adil dan waras dalam perkara yang sukar, tetapi menegaskan beliau tidak boleh berganjak atau berisiko mencetuskan inflasi.

Keengganannya untuk membuat tawaran kenaikan gaji bermakna terdapat sedikit peluang pertelingkahan industri akan berakhir, dengan kakitangan yang terbaharu menarik diri dan jururawat mengumumkan langkah baharu yang semakin meningkat.

Berikutan itu juga, anggota tentera terpaksa memeriksa pasport di lapangan terbang UK apabila kira-kira 1,000 kakitangan sempadan meninggalkan lapangan terbang termasuk Heathrow, Gatwick, Glasgow dan Manchester pada Jumaat.

Tindakan Baharu

National Health Service (NHS) yang sudah terkial-kial dengan serangan kejururawatan dan hospital sebelum ini, akan dikalahkan sekali lagi pada hari ini dan 19 Januari dengan tindakan baharu oleh ahli Kolej Kejururawatan Diraja (RCN).

“Saya benar-benar sedih dan kecewa dengan cetusan yang telah ditimbulkan, dalam kehidupan ramai orang terutamanya sekitar waktu Krismas lalu,” kata Sunak.

Beliau menegaskan telah bertindak adil dan munasabah dalam menerima cadangan gaji sektor awam.

“Apa yang saya cuba lakukan ialah membuat keputusan jangka panjang yang betul untuk negara, untuk manfaat semua,” tambahnya.

Sunak turut mahu memastikan turunnya inflasi, dan sebahagian daripada itu adalah tanggungjawab apabila ia datang untuk menetapkan gaji sektor awam.

“Dalam jangka masa panjang adalah perkara yang betul bagi seluruh negara untuk mengatasi inflasi.”

Tidak lama selepas temu bualnya disiarkan, RCN mengumumkan cuti dua hari di England, dengan Ireland Utara dan Wales dikecualikan.

Pengaruh RCN di England dijangka akan meluas, dengan bilangan penyertaan mogok meningkat daripada 44 kepada 55 badan NHS.

PM Perlu Bertanggungjawab

“Sunak tidak memberi kami pilihan selain bertindak,” tegas Setiausaha Agung RCN, Pat Cullen.

Menurutnya, kerajaan mempunyai peluang untuk menamatkan pertikaian ini sebelum Krismas, tetapi mereka memilih untuk membiarkan kakitangan kejururawatan keluar semula pada Januari.

“Sokongan orang ramai sangat menggembirakan dan saya lebih yakin daripada sebelumnya bahawa ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan untuk pesakit dan masa depan NHS.”

Selain itu, kekurangan kakitangan dan gaji yang rendah menjadikan penjagaan pesakit tidak selamat.

“Lebih awal menteri datang ke meja rundingan, lebih cepat masalah ini dapat diselesaikan. Saya tidak akan mencetuskan jika mereka tidak membiarkan.”

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Buruh, Angela Reiner menuduh kerajaan mengambil pendekatan tanah hangus untuk rundingan itu.

“Sudah tiba masanya untuk alasan malang Perdana Menteri ini mula melakukan kerja hakikinya dengan membawa semua pihak berbincang untuk menyelesaikan masalah ini dan mengelakkan kemelut,” katanya.

Beliau berkata, tanggungjawab untuk mogok ini dihentikan dengan Rishi Sunak, tetapi daripada mengambil alih kawalan, pihak Konservatif menyerah pada tadbir urus.

Hakikatnya, pendekatan tanah hangus terhadap rundingan menambah penghinaan kepada kecederaan selepas 12 tahun parti Tory gagal menangani kos sara hidup.

Segera Tamatkan Mogok

Sebelumnya pada hujung tahun lalu, pemimpin baharu Pertubuhan Kesatuan Sekerja Kebangsaan telah menggesa kerajaan berbincang dengan pekerja sektor awam untuk menamatkan mogok berterusan yang terutamanya disebabkan krisis kos sara hidup di tengah-tengah inflasi yang melambung tinggi dan ekonomi yang semakin teruk.

Paul Nowak, yang bermula sebagai Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja (TUC), berkata dalam surat kepada Perdana Menteri Rishi Sunak bahawa perkhidmatan awam telah berdepan dengan kekurangan dana dan kekurangan kakitangan selama bertahun-tahun, dengan pekerja barisan hadapan memerlukan perjanjian yang adil berkaitan gaji. 

“Kita tidak boleh menyelesaikan masalah ini tanpa perjanjian yang adil untuk rakyat di barisan hadapan,” kata Nowak yang menyeru perubahan arah kerajaan.

“Ini bermakna bercakap secara terbuka dan membina tentang meningkatkan gaji sektor awam. Tetapi setakat ini menteri-menteri enggan merundingkan gaji secara terus dengan kesatuan sekerja.”

Menurut angka terkini daripada Konsortium Peruncitan British, sebuah persatuan peruncit, harga makanan di UK meningkat pada bulan Disember dengan paras inflasi 13.3 peratus, meningkat daripada 12.4 peratus pada bulan November.

Nowak berkata, kerajaan harus mengambil sedikit tanggungjawab dan meningkatkan usahanya untuk memudahkan perbincangan buruh.

Beliau menegaskan bahawa pekerja yang bercakap dengannya memberitahu bahawa mereka tidak mampu membayar setahun lagi daripada paras gaji semasa mereka di tengah-tengah inflasi yang melambung tinggi. 

Gadai janji mereka meningkat, bil makanan naik, sewa mereka naik, namun satu-satunya perkara yang tidak naik ialah gaji mereka.

“Saya fikir adalah sangat baik untuk Rishi Sunak bercakap dengan kesatuan kita, tetapi juga bercakap dengan beberapa paramedik barisan hadapan, ahli fisioterapi, guru kelas, penjawat awam sejak sedekad lalu, mempunyai tekanan sebenar pada beban kerja mereka yang berada di titik puncak.”

Mogok Lumpuhkan Tunis 

Awal Januari lalu, ibu kota Tunisia telah menyaksikan mogok umum bagi pergerakan alat pengangkutan atas jemputan Universiti Am Pengangkutan, yang menuntut pembayaran gaji dan pemberian bonus sebagai tambahan kepada syarat-syarat lain yang menuntut.

“Mogok itu melumpuhkan ibu negara, ketika trafik metro dan bas berhenti, dalam tindakan terbaru oleh Kesatuan Buruh Am Tunisia terhadap kerajaan Presiden Kais Saied,” kata Setiausaha Agung Sub-Kesatuan Pengangkutan di Tunis, Naji Hamdi.

Mogok itu mengganggu kemudahan kehidupan awam dan menyebabkan banyak kesesakan lalu lintas.

Dalam pada itu, Kesatuan Buruh yang mempunyai lebih sejuta ahli, meluluskan mogok dua hari untuk pekerja pengangkutan udara, darat dan laut pada 25 dan 26 Januari untuk membantah apa yang disifatkannya sebagai peminggiran kerajaan Tunisia terhadap syarikat awam.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Komunikasi dan Multimedia
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia