Ingatan bermakna buat barisan hadapan

“Segala beban kerja akan dipermudahkan jika disertakan dengan niat sebelum memulakan tugas.

 

“Marilah kita bertawakal kembali kepada ALLAH SWT. Ajal maut kita ditentukan oleh ALLAH SWT,” tulisnya.

 

Dalam pada itu, beliau turut kongsikan sepotong ayat al-Quran, surah Ali Imran ayat 185, yang bermaksud bahawa setiap yang jiwa pasti akan merasakan mati.

 

Selain itu, sepotong ayat daripada surah al-Baqarah ayat 156 yang bermaksud, “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali” turut disertakan.

 

Situasi Covid-19 di negara ini kian meruncing selepas prosedur operasi standard (SOP) dilonggarkan dan rentas sempadan dibenar sejak 7 Disember lalu.

 

Sebelumnya, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) memberi maklum balas terhadap rintihan seorang doktor mengenai keletihan dialami petugas kesihatan dalam mengendalikan kes Covid-19 di Hospital Sungai Buloh.

 

“Kami mengambil berat persekitaran kerja dan keperluan petugas kesihatan,” kata Pengarah Kesihatan Selangor, Dr Sha’ari Ngadiman menerusi satu kenyataan disiarkan di Facebook.

 

Menurutnya, JKNS sangat mengambil berat persekitaran kerja, keperluan asas serta penjagaan kesihatan dan keselamatan anggota kesihatan yang bekerja di mana-mana fasiliti kesihatan di negeri Selangor.

 

“Ini juga adalah demi memastikan semua fasiliti dapat memberikan rawatan yang cekap dan berkualiti kepada pesakit.”

 

Bagi memastikan sumber manusia mencukupi ujarnya, JKNS telah membuat pengagihan semula (reployment) pegawai perubatan, jururawat, penolong pegawai perubatan, pembantu perawatan kesihatan dalam negeri mahupun dari negeri lain, serta pengambilan pegawai kontrak baru oleh ibu pejabat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ke Hospital Sungai Buloh.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia