IKRAM Health lancar kempen galakan vaksinasi Covid-19

 

Menurut Yang Dipertua IKRAM Health, Dr Mohd Afiq Mohd Nor, NGO kesihatan itu akan bekerjasama dengan Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) di peringkat negeri, kawasan serta institusi-institusinya yang lain untuk membantu dalam menjayakan kempen ini.

 

“Kempen ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran serta pengetahuan masyarakat tentang isu-isu Covid-19 dan vaksinasi, dengan harapan ia dapat meningkatkan lagi keprihatinan dan bilangan pendaftaran vaksinasi Covid-19 di negara kita,” jelas beliau.

 

Tambahnya, program-program kebajikan dan kemasyarakatan yang dijalankan oleh IKRAM atau institusi IKRAM ini nanti dicadangkan akan dapat disertakan sekali dengan kempen pendaftaran vaksinasi. 

 

“Sehubungan dengan itu, IKRAM Health telah menyeru ahli-ahlinya untuk turut sama turun membantu kempen ini dalam program-program yang diadakan di lokaliti masing-masing,” ujar Mohd Afiq.

 

Beliau berharap agar ikhtiar dan usaha ini dapat membantu negara dalam mencapai imuniti kelompok atau ‘herd immunity‘ dengan lebih cepat seterusnya mengurangkan penularan jangkitan Covid-19 ini. 

 

Antara aktiviti yang telah dijalankan ialah kempen pendaftaran vaksinasi Covid-19 semasa Program Bakul Rahmah IKRAM Prihatin anjuran bersama IKRAM Shah Alam pada 4 Mei lalu.

 

Ahli-ahli IKRAM Health turut digerakkan di seluruh negara bagi memberikan penerangan kepada masyarakat dan menyediakan platform soal jawab isu-isu berkaitan Covid-19 dan vaksinasi. 

 

Di samping itu, IKRAM Health juga sedang giat membantu masyarakat untuk mendaftar vaksinasi melalui MySejahtera dan laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin Covid-19 (JKJAV) iaitu https://www.vaksincovid.gov.my/.

 

Penasihat Advokasi dan Kesedaran Vaksinasi IKRAM Health, Dr Safiya Amaran turut ke udara dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia di TV1 hari ini mengupas mengenai keberkesanan dan kesan sampingan pasca vaksinasi AstraZeneca.

 

Info lanjut: https://fb.com/IKRAMHealth 

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia