Iftar saudara baru bersama keluarga

Lebih menarik, majlis ini juga turut dihadiri sebahagian ahli keluarga saudara baru pelbagai latar belakang yang belum Islam bagi meraikan dan merasai bersama suasana berbuka puasa pada bulan Ramadan.

Selain itu, wakil syarikat korporat, individu penaja sumbangan dan sukarelawan Rakan Hidayah juga hadir memeriahkan majlis iftar yang dianjurkan Hidayah Centre Foundation (HCF) dengan kerjasama Badan Kakitangan Islam Telekom Malaysia (BAKIT) dan Kumpulan Media Karangkraf.

Menurut Pengerusi HCF, Hj Nicholas Sylvester Muhammad Abdullah, majlis yang lebih 1,000 hadirin ini diadakan bagi meraikan individu yang baru memeluk Islam, khususnya mereka yang pertama kali menjalani ibadat puasa.

“Majlis ini diadakan untuk menyatakan saudara baru tidak keseorangan dalam menjalani proses perubahan dalam hidup mereka.”

“Ini juga adalah sebahagian daripada program dakwah bagi ahli keluarga mereka yang belum memeluk Islam, dengan menunjukkan keindahan Islam yang tidak memutuskan hubungan kekeluargaan walaupun berbeza agama.”

“Sebagai organisasi yang mahu melihat negara harmoni, kami mengalu-alukan mereka yang bukan Islam untuk melihat sendiri bagaimana kita raikan saudara baru dan bagaimana kita mengamalkan syiar Islam, seperti ibadat puasa ini,” jelas beliau.

Pihaknya turut membuka ruang kepada mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO), komuniti korporat dan agensi kerajaan untuk menjalinkan kerjasama dalam menjayakan penganjuran majlis seperti ini.

Majlis iftar tahunan ini juga telah diadakan dibeberapa buah negeri antaranya Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Kedah, Melaka, Johor dan Terengganu.

Majlis tersebut telah disempurnakan perasmiannya oleh Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) iaitu Ustaz Hanifuddin Roslan. Antara tetamu kehormat yang hadir adalah Ahli Parlimen Seputeh, YB Teresa Kok.

Pelbagai aktiviti diadakan sepanjang majlis tersebut dijalankan antaranya bacaan tafsir ayat al-Quran empat bahasa, forum, jamuan iftar, solat tarawih berjemaah, persembahan kumpulan nasyid Far East dan pemberian duit raya kepada saudara baru.

Forum yang dikendalikan oleh Tuan Fakharuddin yang berkisar mengenai pesanan Lukman al-Hakim telah dikupas dengan baik ahli panel yang berpengalaman yang terdiri daripada Ustaz Dr. Mohammad Nidzam Abdul Kadir, Ustaz Muhammad Fitri Abdullah dan saudara baru, Muerell Everel Robert.

Dalam majlis ini juga, turut disampaikan Anugerah Saudara Baru Harapan kepada Muhammad Irfan Abdullah, 25, dan Anugerah Saudara Baru Teladan kepada Ainul Mardhiah Palau, 29.

Seusai anugerah ini disampaikan, telah diadakan pula majlis syahadah secara tertutup salah seorang tetamu majlis berbuka puasa ini yang turut dihadiri oleh ahli keluarganya yang belum Islam.

Semoga majlis seumpama ini dapat dianjurkan lagi pada tahun-tahun mendatang dengan mendapat kerjasama lebih banyak pihak yang ingin turut bersama-sama menjayakan usaha murni ini, insya-Allah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia