Hidayah Food Bank sedia makanan asas untuk asnaf mualaf

Pelancaran program ini pada 19 Julai lalu telah disempurnakan oleh CEO Hidayah Centre Foundation (HCF), Hj Nicholas Sylvester bersama Pengarah Eksekutif Mydin Mohamed Holdings Berhad, Tn Salim bin Mydin.

 

Merupakan salah satu inisiatif HCF melalui sukarelawan Rakan Hidayah, program Hidayah Food Bank membantu meringankan perbelanjaan dapur bulanan asnaf mualaf dalam usaha mencapai ‘zero hunger’ (kebuluran sifar).

 

Idea program ini tercetus dalam kalangan sukarelawan Rakan Hidayah Kajang yang melihat adanya keperluan untuk membantu memberikan makanan asas untuk mualaf terutamanya bagi mereka yang terjejas semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lalu.

Selain bantuan makanan asas, inisiatif ini boleh memupuk hubungan erat dalam kalangan mualaf setempat dengan program yang dijalankan HCF dan membantu meningkatkan senarai data mualaf yang disantuni.

 

Program ini juga membuka peluang kepada seluruh masyarakat untuk bersama menyumbang dalam membantu usaha menyantuni mualaf yang memerlukan.

 

Program ini menyasarkan kerjasama yang dijalankan bersama pasar raya-pasar raya di seluruh Malaysia dan di peringkat awal ini, sasaran utama diadakan di sekitar Lembah Klang dengan kerjasama pasar raya MYDIN.

 

Sebanyak dua buah pasar raya MYDIN telah mempunyai reruai (booth) Hidayah Food Bank iaitu Pasar Raya Besar MYDIN Semenyih dan Subang Jaya.

 

Pada 22 Julai lalu, Pertubuhan Kebajikan Mohd Chan telah memberikan sumbangan berupa pek makanan asas kepada program Hidayah Food Bank ini untuk disalurkan kepada asnaf mualaf yang memerlukan di Pusat Komuniti IKRAM Ampang Jaya.

 

Dato’ Mohd Chan yang turut sama hadir di pusat komuniti itu untuk memastikan barangan pek makanan dapat disalurkan buat mualaf yang memerlukan.

 

“Pek makanan ini turut disumbangkan di beberapa lokasi iaitu di Kajang, Bangi dan Shah Alam,” menurut wakil HCF.

Menurutnya, seramai 31 keluarga juga individu mualaf yang layak di kawasan Ampang Jaya telah menerima bantuan barangan asas makanan melalui program ini.

 

“Kebanyakan mualaf yang menerima bantuan Hidayah Food Bank telah hadir mengambil sendiri bungkusan makanan yang disumbangkan.”

 

Bagi beberapa mualaf yang mempunyai keuzuran seperti kurang keupayaan atau berpenyakit kronik, mereka diziarahi sukarelawan HFB untuk disampaikan sumbangan tersebut.

 

Rata-rata mereka yang menerima bantuan ini menzahirkan rasa syukur dan berterima kasih kerana meringankan beban yang ditanggung serta merasa diri mereka dipedulikan dan diberi perhatian.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia