Hari Terbuka Masjid ajak komuniti agama lain dekati Islam

Namun, harus diingat bahawa Islam dan ibadatnya tidak hanya tertakluk kepada solat, zikir dan membaca Al-Quran sahaja. Ia lebih daripada itu.

Atas kesedaran tersebut, Surau Al-Syakirin Bandar Utama bersama Yayasan Hidayah Centre membuka pintunya untuk menjemput seluruh komuniti, khususnya tetangga beragama Kristian, Buddha, Hindu dan lain-lain dalam program ‘Mosque Open Day’ (MOOD).

Objektifnya: membawa komuniti bukan beragama Islam untuk mendekati serta memahami Islam menerusi institusi masjid sebagai pusat aktiviti dan pembangunan masyarakat setempat.

“Kita bukan nak mengajak atau jauh sekali memaksa siapa-siapa untuk menukar agama.

“Apa yang kita buat ini adalah untuk menyampaikan Islam itu sebagai ‘rahmatan lil ‘alamin’ (rahmat sekalian alam), sebuah agama universal dengan nilai-nilai universal dan kalau boleh menepis prejudis serta syak wasangka tentang Islam,” kata pengarah program, Jamaludin Shamsudin.

Surau Al-Syakirin sudah terbentuk sejak hampir 20 tahun yang lepas, namun akui Jamaludin, sesama komuniti di kawasan Bandar Utama itu sendiri masih kurang mengenali antara satu sama lain.

Ditambah pelbagai isu dan ketegangan antara agama yang dibangkitkan media Barat khususnya sejak akhir-akhir ini membuatkan golongan bukan Islam terpengaruh bertindak untuk menjauhkan diri dengan komuniti Islam.

Menerusi inisiatif buka pintu dan mengadakan pelbagai aktiviti di masjid atau surau seumpama ini, jelas Jamaludin, ia secara langsung mampu mengeratkan kejiranan, seterusnya mewujudkan perpaduan yang lebih utuh.

“Masyarakat di Bandar Utama ini boleh dikatakan sekitar 80 peratus penduduknya adah yang bukan beragama Islam, jadi adalah penting untuk kita mengenali dan menyantuni mereka supaya kita dapat membentuk persefahaman dan keharmonian,” jelas Jamaludin.

Sementara itu, pengurus program yang juga Pengerusi Hidayah Centre Petaling Jaya, Rahibah Che Omar berkata, MOOD juga secara tidak langsung dapat mengajar umat Islam untuk tampil lebih terbuka dan sedia menyambut golongan bukan Islam untuk mendekati agama itu.

Jelas Rahibah, masih ada segelintir umat Islam yang konservatif sukar menerima keterbukaan dan tidak menampilkan ajaran Islam sebenar kepada komuniti bukan Islam, menjadi antara sebab wujud persepsi negatif terhadap ajaran Allah itu.

“Tugas mereka (ahli jawatankuasa dan qariah surau dan masjid) untuk menunjukkan kecantikan Islam bukan terhad dalam lingkungan komuniti Islam sahaja. Islam itu sebenarnya inklusif untuk semua.

“Kita tahu bercakap mengenai agama adalah satu perkara yang sensitif, jadi bila mereka datang ke sini kita pun sacara terbuka bercerita dan mereka pun secara terbuka juga menerima untuk tahu dan belajar,” katanya.

Dalam program sehari yang berlangsung dari 9 pagi hingga 1 petang itu, antara aktiviti yang diadakan adalah lawatan ke sekitar surau yang dikendalikan oleh kakitangan Program Jelajah Masjid dari Masjid Wilayah Persekutuan yang turut sama menjayakan program itu.

Pengunjung dibawa ke serata kawasan surau seperti ruang solat, juga ditunjukkan ibadat yang dilakukan di masjid serta cara-caranya dan penjelasan mengenainya.

Timbalan Presiden Persatuan Penganut Agama Buddha Bandar Utama (BUBS), Chiam Swee Ann mengakui ia satu pengalaman menarik buatnya untuk mengetahui dengan lanjut mengenai Islam.
“Selalu saya datang ke sini setiap kali dijemput untuk jamuan pada Hari Raya tetapi ini kali pertama saya masuk ke dalam ruang sembahyang.

“Mereka tunjukkan cara membasuh tangan, kaki dan muka (wudhuk), sangat menyegarkan sebelum masuk ke dalam. Juga kami ditunjukkan postur ketika sembahyang, penjelasan tentang seluruh struktur dan maklumat tentang Islam. Ada beberapa bahagian yang saya lihat kita (Islam dan Buddha) ada persamaan,” katanya.

Chiam melihat aktiviti antara agama itu harus dikembangkan dan lebih kerap bukan sahaja di Bandar Utama dan kawasan sekitarnya, malah ke seluruh negara supaya dapat membentuk masyarakat yang lebih aman dan harmoni.

Selain lawatan surau, juga diadakan pelbagai aktiviti lain seperti ‘free market’, sesi perkongsian dengan saudara baru, reruai ambil gambar ‘How Do I Look In Hijab’, serta pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan Segi University & College dan Pusat Perubatan Tropicana.

Sumber: Astro Awani (15 Januari 2017)
Link: http://bit.ly/2jSQJwi
Lagi foto: FB Hidayah Centre Petaling Jaya

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia