Gantt Chart mudahkan pengurusan program

“Ini bagi memudahkan kakitangan IKRAM menyusun pelaksanaan kerja yang terlibat dalam menjayakan sesuatu projek atau majlis,” kata Ketua Pegawai Operasinya, Haji Nordin Shafie.

Beliau yang juga penyampai kursus tersebut berkata, Gantt Chart ini akan digunakan ketika merancang dan melaksanakan program-program Ibu Pejabat IKRAM terutamanya Perhimpunan Tahunan IKRAM (PTI) nanti.

“Kita akan menggunakan konsep ini untuk menyiapkan tugasan PTI.”

Pada awalnya, beliau telah mengetengahkan konsep Mind Mapping kepada para peserta.

Mind Mapping berjaya memahamkan saya tentang tugas-tugas orang lain seperti tugas logistik di bawah kendalian En. Hasbullah Ismail, begitu juga yang lain,” kata pereka grafik, Nur Syazwani Ab. Wahid yang teruja mengikutinya.

Peserta turut didedahkan dengan contoh Gantt Chart dalam program yang lepas iaitu Perhimpunan Ahli Teras (PAT).

“Bagi saya, dengan menggunakan Gantt Chart ini membuatkan tugasan kerja lebih terurus, tersusun lagi sistematik,” ujar DJ Harmoni Nasional FM, Hanis Shaharuddin.

Bagi Penolong Pengurus IKRAMedia, Mohammad Hafizuddin Abdul Mukti pula, beliau menganggap kursus sebegini sebagai ulang kaji untuk diaplikasikan dalam  pengurusan mana-mana program yang dianjurkan supaya lebih lancar.

Dalam kursus ini, peserta telah dibahagikan kepada lima kumpulan bagi menyiapkan mind mapping yang membincangkan mengenai tugas-tugas Jawatankuasa Logistik, Jemputan, Media, Promosi dan Peserta.

Para peserta seterusnya menterjemahkan mind mapping tersebut kepada Gantt Chart dan meletakkan tarikh sasaran mula dan akhirnya sesuatu tugas dengan lebih terperinci.

“Semoga ilmu yang diperolehi daripada kursus ini dapat dimanfaatkan dalam kehidupan seharian dan dalam melaksanakan tugasan kerja,” kata Eksekutif Pentadbiran dan Sumber Manusia, Izzan Nasuha Amran.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia