Gangguan seksual: Tingkatkan pemantauan dalam pengangkutan awam

“Pengendali-pengendali pengangkutan awam seharusnya mengambil kira bagaimana keadaan wanita ketika menggunakan pengangkutan awam,” jelas Ketua Wanita IKRAM, Datin Paduka Hajah Che Asmah Ibrahim ketika dihubungi Astro Awani pada Isnin lalu.

Tambah beliau, ia boleh dilaksanakan dengan memerhatikan pembinaan infrastuktur yang selamat daripada gangguan seksual.

“Penguatkuasaan undang-undang kepada warga asing perlulah dikenakan tindakan yang sama dalam kes gangguan seksual ini,” kata Che Asmah ketika dihubungi Astro AWANI.

Tindakan undang-undang ini tegasnya, akan memberi mesej kepada warga asing supaya menghormati kaum wanita di negara ini.

“Saya melihat terdapat beberapa negara yang ambil warga asing tetapi keselamatan terjamin sebab penguatkuasaan undang-undang itu sangat kuat.”

Sebelumnya Sinar Harian 18 Disember lalu mendedahkan, polis bantuan Prasarana Malaysia Berhad telah menerima laporan  empat kes gangguan seksual pada Khamis lepas dalam rangkaian tren Rapid KL.

Ketua Komunikasi Kumpulan dan Pemasaran Strategik Kumpulan Prasarana, Lim Jin Aun berkata, suspek-suspek yang terlibat dalam tiga kes itu telah ditahan tidak lama selepas mangsa melaporkan insiden berkenaan kepada polis bantuan yang bertugas.

Beliau berkata sepanjang tahun ini, Prasarana berjaya menahan 21 individu yang disyaki terlibat kes seumpama itu dan menahan 13 suspek kerana disyaki mengganggu penumpang dalam pengangkutan awam.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia