Fatah, Hamas capai kesepakatan

“Kesepakatan yang dicapai ini adalah hasil daripada beberapa perbincangan yang dibuat oleh kedua-dua gerakan tersebut sejak awal September di Ramallah dan Beirut.”

 

Beliau optimis Palestin dapat menghadapi apa juga cabaran yang bakal mereka hadapi pada masa hadapan.

 

“Saya menyeru semua rakyat Palestin agar tetap bersatu dan mengambil langkah-langkah praktikal mendepani ancaman serta rencana penjajahan Zionis ini,” jelasnya.

 

Delegasi daripada kedua-dua gerakan tersebut mengucapkan terima kasih kepada Recep Tayyip Erdoğan serta kerajaan beliau yang telah menjadi tuan rumah untuk perbincangan ini serta menjadikan pertemuan ini berjalan dengan lancar.

 

Sebelumnya, Setiausaha Fatah, Gabriel Rajoub telah bertemu dengan pemimpin Hamas di Turki bagi memfokuskan isu kepemimpinan bersama.

 

“Perpaduan adalah kekuatan yang akan menyelesaikan banyak perkara,” kata Rajoub dalam kenyataannya.

 

Ketika pertemuan tersebut, turut diadakan dialog dua hala untuk mengakhiri perpecahan dan mencapai perdamaian atas dasar perjuangan rakyat.

 

Terdahulu, Fatah dan Hamas telah mengatur strategi menentang persepakatan dan normalisasi negara-negara Arab dengan Israel seterusnya menyerukan rakyat Palestin agar bersatu.

 

Dalam pada itu, Perdana Menteri Palestin, Dr Mohammad Shtayyeh mengatakan pada Rabu, perdamaian ini akan menjadi pintu masuk kepada pilihan raya umum.

 

“Perkara itu akan diputuskan setelah pertemuan tersebut dengan kata sepakat mereka dan ini akan memperkuat dan mengembalikan cahaya demokratik dalam kehidupan rakyat Palestin.”

 

Pilihan raya presiden Palestin terakhir telah diadakan pada tahun 2005 sementara pilihan raya parlimen kali terakhir diadakan pada tahun 2006.

 

Secara tegasnya, kepimpinan dan rakyat Palestin menyatakan penolakan dan kecaman keras terhadap perjanjian normalisasi dengan menyatakan bahawa ia adalah pengkhianatan terhadap rakyat Palestin.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia