Duta pendidikan termuda Dialog TN50

Dialog sempena Majlis Penyerahan Kanvas Belia TN50 itu telah berlangsung pada Rabu, 28 Februari 2018 di Malaysia International Trade & Exhibition Centre (MITEC) di sini.

Beliau menyampaikan ideanya kepada Perdana Menteri mewakili kumpulan Pendidikan mengenai sistem pendidikan dalam dua konteks.

“Pertamanya ialah, bagaimana satu sistem pendidikan itu dapat membina masyarakat yang mampan dari segi intelektual, pemikiran dan mampu bertahan dengan cabaran masa depan.”

Keduanya, macam mana sesebuah sistem pendidikan itu membentuk masyarakat inovatif di mana mereka mencipta satu produk yang baru untuk kegunaan ahli masyarakat yang lain.”

Oleh itu, perbincangan kumpulan beliau telah merumuskan bahawa aspirasi mereka adalah sebuah sistem pendidikan yang dapat memaksimakan potensi setiap individu di Malaysia dan memberikan peluang kepada mereka.

“Sebagai contoh saya ada change dalam bidang teknologi maklumat dan sistem pendidikan itu sendiri menyokong apa yang saya lakukan, lebih-lebih lagi dalam bidang seni, automotif, mekanikal dan sebagainya,” jelasnya.

Mohamad Firdaus merupakan pelajar cemerlang dalam pengetahuan serta kemahiran koding dan pernah memenangi pelbagai pertandingan koding peringkat nasional antaranya juara keseluruhan Cabaran Jom Belajar Koding (JBK) Hackathon di Cyberjaya pada tahun lalu.

Transformasi Nasional 2050 (atau TN50) merupakan satu inisiatif pembangunan negara yang merangkumi tahun 2020 hingga 2050.

Inisiatif ini akan dipacu oleh matlamat dan sasaran yang jelas selama 30 tahun, yang akan dibangunkan melalui proses perundingan dalam fasa persediaan dari tahun 2017 hingga 2019.

Sumber foto: FB TN50

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia