Dexamethasone berjaya kurangkan kadar kematian – WHO

“Permintaan terhadap steroid berkenaan meningkat mendadak sejak Britain mengeluarkan kajian mendakwa ia berjaya mengurangkan kadar kematian.”

 

Sekitar 2,000 pesakit diberikan dexamethasone oleh saintis dari University Oxford dan ia didapati mengurangkan kalangan pesakit kritikal kepada 35 peratus.

 

Menurutnya, dexamethasone telah berada dalam pasaran sejak 60 tahun lalu dan digunakan untuk merawat keradangan.

 

“Kami ingin memberi peringatan, Dexamethasone hanya digunakan ke atas pesakit kritikal sahaja kerana ia bukan ubat mencegah COVID-19 dan bukan untuk merawat pesakit dengan simptom ringan,” tegas beliau dalam sidang media yang diadakan di Geneva.

 

Dalam perkembangan berkaitan, beliau mengulangi peringatan agar seluruh negara menggandakan pendekatan kesihatan awam untuk menghentikan penularan COVID-19.

 

“Kami mendesak negara-negara berwaspada dan lebih kreatif mencari penyelesaian, penduduk diminta berjaga-jaga dengan hidup mereka.”

 

Selain itu, beliau menyarankan setiap negara teruskan mencari dan menguji kes, mengasingkan dan merawat mereka yang disahkan positif virus, mengesan dan mengkuarantin kontak serta melindungi petugas kesihatan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia