Darurat dan polemik kewajarannya

Selepas pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam negeri selama dua minggu bermula 13 Januari, negara dikejutkan dengan pengisytiharan darurat oleh Yang di-Pertuan Agong (YDPA) pada keesokannya, atas nasihat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

 

Sudah pastinya ia mencetuskan polemik dan perdebatan hangat dalam kalangan ahli politik, pengamal undang-undang, para ilmuwan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hinggalah kepada rakyat marhaen.

 

Dalam perutusannya, Muhyiddin menyatakan bahawa tujuan utama darurat adalah untuk membendung wabak Covid-19 yang telah mengalami peningkatan kes secara mendadak selama beberapa bulan yang lalu.

 

Namun begitu, penguatkuasaan PKP kali pertama pada Mac hingga Mei tahun lalu dilihat sudah cukup berkesan membendung wabak Covid-19 tanpa perlu melalui darurat.

 

Tambahan pula, kesan utama darurat ini adalah tergantungnya sidang Parlimen dan Dewan Undangan Negeri serta semua bentuk pilihan raya sehingga keadaan Covid-19 terkawal atau pulih.

 

Persoalannya, mengapa sidang Parlimen dan Dewan Undangan Negeri perlu digantung? Saya masih belum ada jawapan yang tuntas dan kukuh mengapa kedua-dua sidang ini perlu digantung.

 

Persidangan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri menjadi medan penting untuk wakil rakyat membuat keputusan hasil perbincangan dan perbahasan berkaitan apa sahaja masalah berkaitan kepentingan rakyat dan negara, lebih-lebih lagi dalam menangani wabak Covid-19.

 

Jika ini tidak berlaku, dibimbangi ia mungkin menjadi tiket bagi sesebuah kerajaan untuk menyalah guna kuasa pemerintahan tanpa semak dan imbang, termasuklah kemungkinan mengelakkan risiko pilihan raya mengejut atau kejatuhan kerajaan sedia ada yang dikatakan sudah kehilangan majoriti.

 

Saya berpandangan, krisis pandemik Covid-19 dapat dikawal cukup dengan pelaksanaan PKP tanpa darurat. Dengan darurat, mungkin wabak dapat dibendung. Namun bagaimana pula dengan kesan kepada ekonomi?

 

Dalam keadaan ekonomi negara sedang dipulih, penguatkuasaan darurat dibimbangi boleh memberikan kesan ekonomi yang lebih buruk berbanding PKP; pelabur lari, pelaburan menurun, peluang pekerjaan menurun, pengangguran meningkat dan pelbagai kesan yang lain.

 

Rakyat sedang menilai segala tindak-tanduk kerajaan akan kewajaran pelaksanaan darurat ini. Pada saat kritikal ini, keutamaan perlu diletakkan kepada kepentingan negara serta mengetepikan segala komplot politik untuk merampas kuasa.

 

Utamakanlah kepentingan negara, bukan kepentingan parti. Utamakanlah kebajikan rakyat, bukan ‘kebajikan’ kroni. Utamakanlah memerangi Covid-19, bukan memerangi musuh politik. Utamakanlah memulihkan ekonomi, bukan ‘memulihkan’ kuasa.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia