Cuci loji rawatan air berlumpur

SERI KEMBANGAN – Bukan sekadar cuci rumah mangsa banjir, cuci Loji Rawatan Air di Karak, Pahang yang berlumpur pun turut dilakukan oleh sukarelawan-sukarelawan misi banjir daripada IKRAM Perak.

 

Tidak mudah untuk mencuci sebuah loji air. Selain mencuci bahagian atas, mereka perlu turun ke dalam loji tersebut yang gelap dan turut diselaputi lumpur tebal. 

 

Pasukan pembersihan loji oleh IKRAM diketuai oleh Puan Hadijah Dolah dan operasi ini dijalankan dengan kerjasama Syarikat Pengurusan Air Pahang Berhad. 

 

Misi Bantuan Banjir IKRAM Perak Ke-2 pada 1-2 Januari lalu disertai 90 orang sukarelawan dan diketuai oleh Encik Mohd Hasyahril Mohd Hashim turut mendapat kerjasama daripada Hidayah Centre Foundation (HCF) Perak dan GEMA Perak.

 

Selain loji rawatan air, mereka turut membantu mencuci dan membersihkan beberapa buah rumah yang masih berlumpur selepas dilanda banjir di Taman Chegar Medang.

 

“Walaupun kami ditimpa musibah macam ni, tapi ada wakil daripada IKRAM yang sudi membantu meringankan kerja-kerja kami,” kata Encik Yusni, anak kepada warga emas, Puan Maimunah, 74.

 

Bagi pihaknya sekeluarga, mereka sangat bersyukur dan berdoa semoga diberikan keberkatan kepada semua sukarelawan IKRAM yang sudi menolong membersihkan rumah.

 

“Allah saja yang dapat membalas budi baik adik-adik, abang-abang dan kakak-kakak sekalian,” ujarnya.

 

Selain itu, masyarakat bukan Islam turut dibantu. Encik Suki dan isteri pula antara penduduk di Taman Chegar Medang yang sempat dibantu oleh HCF Perak.

 

Rumah mereka ditenggelami air dan dipenuhi lumpur. Sudah jatuh ditimpa tangga, ibu mentua Encik Suki juga menghembuskan nafas terakhir pada masa yang sama.

 

Encik Karim Azidin, Pengurus HCF Perak memberi sejumlah bantuan kewangan kepada Encik Suki dan beberapa penduduk lagi yang turut terjejas bagi meringankan beban yang ditanggung mereka. 

 

“Saya ucapkan terima kasih kepada i-Bantu IKRAM dan HCF kerana membantu kami dalam saat yang sukar ini, kata isteri Encik Suki.

 

Sumber: IKRAM Perak

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia