Betulkan kompas moral diri dan pemimpin

Allah SWT merakamkan kisah anak perempuan Nabi Syuaib alaihissalam dalam surah al-Qasas ayat 26 bermaksud:

 

“Salah seorang antara perempuan yang berdua itu berkata: Wahai ayah, ambillah dia menjadi orang upahan (menggembala kambing kita), sesungguhnya sebaik-baik orang yang ayah ambil bekerja ialah orang yang kuat, lagi amanah.”

 

Ayat itu menjelaskan dua ciri penting iaitu ‘quwwah’ dan ‘amanah’. Jika mengikut konteks hari ini, kita boleh terjemahkannya sebagai kompetensi dan integriti yang menentukan kepimpinan berwibawa.

 

Selain COVID-19, rakyat Malaysia kini berhadapan dengan krisis kepimpinan yang saya kira amat dahsyat sejak kemerdekaan. Ciri-ciri kewibawaan telah hilang dalam kalangan kepimpinan negara.

 

Amalan rasuah, ketirisan dan penyalahgunaan kuasa sampai ke tahap tragedi nasional. Wang suapan kadang-kadang bukan lagi diberi secara bawah meja, sebaliknya bertukar tangan secara terbuka, tanpa rasa malu dan segan silu. Cash is king, katanya.

 

Ironinya, yang korup itu pula diangkat menjadi penasihat untuk membanteras amalan rasuah. Mungkinkah kerana kita perlukan pencuri untuk menangkap pencuri?

 

Virus ini sukar dibendung selagi kita ada pemimpin yang gila kuasa dan harta. Ada tanda harga yang membolehkan kejujuran dibeli atau tawar-menawar.

 

Ia tiada vaksin kecuali rakyat berusaha membetulkan kompas moral kepimpinan negara. Kembalilah kepada jalan Allah dengan sebenar-benarnya.

 

Apakah maruah rakyat Malaysia benar-benar sudah terhakis sehingga sedemikian rupa? Tidak dapat lagi membezakan yang baik dengan yang buruk? Adakah budaya rasuah dan penyalahgunaan kuasa sudah menjadi sebahagian daripada norma baru dalam kehidupan rakyat Malaysia?

 

Berbicara tentang rasuah, kita sering mendengar ungkapan masyarakat: “Hanya yang bilis-bilis saja ditangkap, tapi jerung terlepas bebas.”

 

Hakikatnya, ia bermula dengan yang kecil. Bilis atau jerung bukanlah ukuran tetapi rasuah itu – tidak kira kadarnya – yang perlu dibanteras dari akarnya.

 

Menurut Ketua Pengarah Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC), Tan Sri Abu Kassim Mohamed dalam program Bicara Bina Negara anjuran Jabatan Kajian dan Advokasi Pertubuhan IKRAM Malaysia pada 30 September lalu, bilis atau jerung, kecil atau besar itu ia sebenarnya bergantung kepada impak.

 

“Mungkin perbuatan itu kecil. Sebagai contoh, di sempadan, seorang penguat kuasa membenarkan orang dari negara luar masuk dalam keadaan COVID-19 sekarang ini.

 

“Katakan dia (penguat kuasa itu) dapat duit apabila orang itu dibenarkan masuk. Namun orang itu mempunyai penyakit COVID-19 dan masuk secara illegal (haram).

 

“Tentu kesan daripada itu cukup besar jika perkara ini tidak diatasi. Masuknya orang itu dengan cara tidak berdaftar dan tentunya nak ke hospital pun orang itu tidak boleh diterima,” katanya.

 

Hari ini juga kita melihat amalan penguatkuasaan dua darjat. Ia adalah amalan yang jauh berbeza berbanding apa yang diajar oleh Rasulullah SAW kepada kita.

 

Adakah pemimpin berasakan mereka ada hak untuk diberi pegecualian daripada mematuhi undang-undang hanya kerana mereka berjawatan menteri?

 

Di manakah kompas moral mereka?

 

Akhirnya rakyat yang menanggung derita akibat ketidakpatuhan orang kenamaan. Ia sama seperti tindakan penguat kuasa yang membenarkan orang dari negara luar menyeludup masuk hasil daripada kompromi ‘suapan kecil’ yang bertukar tangan.

 

Selain integriti, kompetensi dalam mentadbir negara dengan cekap dan berkesan serta keupayaan untuk membuat keputusan yang tepat, teratur dan betul juga sering menjadi masalah.

 

Rakyat kini terpaksa berhadapan dengan pelbagai krisis akibat keputusan pemimpin yang tidak kompeten dan bukan pakar bidang dalam melaksanakan tanggungjawab tersebut.

 

Tambahan pula, syarikat-syarikat kerajaan juga kini terus diterajui oleh individu yang bukan pakar dalam bidang diperlukan. Hakikatnya, bukankah yang ‘fit and proper’ yang sangat diperlukan?

 

Mengangkat pemimpin yang tidak berwibawa hanya mengundang kehancuran tamadun sesebuah negara. Jika sesebuah syarikat boleh jatuh bankrap disebabkan pengurus yang tidak berwibawa, tidak mustahil negara juga berhadapan dengan risiko yang sama.

 

Malahan, risikonya lebih tinggi lagi apabila ia melibatkan rakyat keseluruhannya.

 

Kegagalan pemerintah atau pemimpin membendung gejala rasuah boleh menyebabkan negara akhirnya tergadai, malah mungkin dijajah kembali dek maruah yang boleh dibeli.

 

Allah SWT dengan jelas menetapkan kedua-dua ciri qawiy (kompetensi) dan amanah (integriti) berjalan seiring sebagai asas memacu kepimpinan kini dan pada masa akan datang.

 

Perkara seperti ini perlu dipandang serius. Apakah kesan yang akan terjadi selepasnya? Sebagaimana Allah kisahkan dalam al-Quran berkaitan anak perempuan Nabi Syuaib dalam surah al-Qasas ayat 26 tersebut.

 

Datin Paduka Hajah Che Asmah Ibrahim
Naib Presiden, Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia