Beri ruang mahkamah adili kes Nik Khatijah

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengikuti secara dekat berita mengenai kakitangan IKRAM yang telah dituduh di Mahkamah Majistret Kajang dalam kes kematian Almarhumah Nik Khatijah Nik Mud.

 

Pertuduhan tersebut adalah di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

 

IKRAM memandang serius atas apa yang berlaku dan akan berusaha bagi memastikan kebajikan kedua-dua belah pihak terpelihara.

 

IKRAM juga akan meningkatkan langkah-langkah kawalan dalaman bagi memastikan keselamatan semua kakitangannya terjaga.

 

IKRAM menyeru semua pihak termasuk ahli-ahli IKRAM untuk memberikan ruang sepenuhnya kepada mahkamah bagi mengadili kes kematian Almarhumah menurut undang-undang.

 

IKRAM berasa amat dukacita atas tragedi yang menimpa Almarhumah dan akan sentiasa memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa dalam memastikan keadilan kepada semua dapat ditegakkan.

 

Pada masa yang sama, IKRAM sentiasa percaya bahawa seseorang itu adalah tidak bersalah sehinggalah dia dibuktikan bersalah oleh mahkamah, dan menyakini masyarakat dapat berpegang pada prinsip yang sama.

 

Justeru, IKRAM berharap ahli-ahli IKRAM khasnya dan semua pihak dapat bersabar sementara menanti prosiding kes selesai di mahkamah dan memohon agar tidak menyebarkan sebarang maklumat yang belum pasti bagi mengelakkan sebarang gangguan kepada perjalanan prosiding kes.

 

Marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah SWT memohon agar kebenaran dan keadilan dapat ditegakkan.

 

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia