Beri perhatian isu kesaksamaan gender

Menurut Ketua Wanita IKRAM, Ustazah Sallawahiu Mohd Salleh usaha ini memerlukan penglibatan daripada semua pihak untuk memastikan tidak ada wanita yang ketinggalan.

“Usaha ini memerlukan kerjasama pelbagai pihak, baik daripada pihak kerajaan dan agensi-agensinya, badan-badan korporat, pertubuhan-pertubuhan sosial dan gerakan-gerakan di peringkat komuniti dan akar umbi, bagi memastikan semua wanita di setiap lapisan masyarakat tidak ketinggalan,” kata beliau dalam kenyataan media sempena Seminar Hari Wanita Antarabangsa 2019 di Dewan Besar Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di sini.

Wanita IKRAM turut menyenaraikan enam penegasan yang perlu diambil perhatian iaitu:

1. Mengiktiraf kepentingan wanita dalam seluruh sisi pembangunan samada diri, keluarga, masyarakat dan negara.

2. Mengiktiraf prinsip kesaksamaan lelaki dan wanita dalam mengukuhkan institusi keluarga melalui amalan bekerjasama, berganding bahu, permuafakatan serta saling melengkapi.

3. Mengiktiraf keupayaan dan kebebasan wanita memberi pandangan dan membuat keputusan dalam pelbagai peringkat, selaras dengan hasrat kerajaan yang mensasarkan 30% keterlibatan wanita sebagai pembuat keputusan.

4. Memberi galakan, sokongan, kemudahan dan prasarana khusus untuk wanita muda, ibu muda, ibu tunggal, wanita terpinggir, wanita kelainan upaya dan warga emas.

5. Meningkatkan kesejahteraan hidup wanita dengan penambahbaikan infrastruktur yang mengutamakan keselamatan wanita.

6. Menggalakkan penyediaan Aturan Kerja Anjal yang lebih meluas kepada pekerja wanita khususnya ibu muda bagi membolehkan mereka menyeimbangi masa antara kerjaya dan keluarga.

Seminar Hari Wanita Antarabangsa 2019 dianjurkan bersama Pertubuhan IKRAM Malaysia dan IKIM dengan kerjasama Yayasan Warisan Ummah Ikhlas dan Gerakwanis serta rakan media Kumpulan Media Karangkraf, Sinar Harian dan TV AlHijrah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof turut hadir merasmikan seminar yang dihadiri kira-kira 300 orang peserta dan melancarkan sebuah buku bertajuk “CEDAW: Pengaruh dan Impak Undang-undang Antarabangsa Terhadap Pembangunan Wanita Malaysia”.

Sebelum itu, Wanita IKRAM juga menggerakkan aktiviti flashmob serentak di 18 lokasi seluruh negara pada Jumaat, 8 Mac lalu sempena Hari Wanita Antarabangsa di samping menganjurkan pertandingan foto “Berinovasi Untuk Perubahan” dan foto-foto yang dihasilkan dipamerkan dalam seminar tersebut.

Hadir sama dalam seminar itu Ketua Pengarah IKIM, Prof Datuk Dr Azizan Baharuddin; Timbalan Ketua Pengarah IKIM, Dr Mohd Zaidi Ismail, Presiden IKRAM, Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad dan Setiausaha Agung IKRAM, Hj Mahdzir Md Isa.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia