Berhenti cakap pasal politik?

Walaupun dalam situasi pandemik yang melanda seantero dunia kini, kita masih tidak dapat lari daripada mengatakan tentang yang satu ini.

 

Hakikatnya, politik dan agama adalah urusan umum yang diperkatakan oleh semua orang, yang sebahagian besarnya adalah ilmu yang tidak diketahui atau sukar dan tidak memerlukan kajian yang mendalam dan menyeluruh mengenainya sehingga masih ada yang mempersoalkannya.

 

“Kenapa kita bercakap tentang politik dan agama?” Begitu juga persoalan sebaliknya iaitu, “Kenapa kita tidak boleh bercakap tentang agama dan politik?”

 

Realitinya, agama dan politik bukanlah hak eksklusif pakar dan ahli dalam bidang tersebut, menerusi aspek ilmiah dan khusus daripadanya boleh diketahui oleh semua orang. Selain itu, negara tidak memerlukan rakyatnya mengetahui dasar atau pengalaman tertentu untuk terjun dalam dunia politik.

 

Sebagaimana yang menjadi menteri atau wakil rakyat, kebanyakan mereka ialah dalam kalangan rakyat biasa dan bukan ahli tentangnya. Ada juga sesetengah mereka tidak mempunyai kelayakan atau pengetahuan yang tidak jauh beza daripada masyarakat umum lainnya.

 

Sebagai contoh, apa yang dimiliki Trump daripada pengalaman politik atau pengetahuan untuk menjadi presiden Amerika Syarikat sebelum ini? Jawapan mudahnya ialah beliau tidak mempunyai apa-apa, namun dirinya menjadi presiden Amerika yang merupakan pemain politik terbesar pada tahun itu.

 

Seterusnya, perkara yang sama tetap berlaku kepada masyarakat umum di negara kita. Mereka yang mengamalkan politik dan mempengaruhinya serta terpilih untuk mewakili rakyat, tidak ada persoalan kepada mereka apa yang kita ketahui mengenainya.

 

Atau apakah kehebatan ‘kuasa politik’ hingga kita boleh mengatakan bahawa keluarnya Britain daripada Kesatuan Eropah adalah keputusan yang tepat. Jadi persoalan inilah yang sering ditanya, “Mengapa anda bercakap tentang politik?”

 

Mengapa ia tidak difahami?

 

Meminta seseorang untuk berhenti membicarakan tentang politik dan agama dengan pelbagai dalih dan hujah ini adalah ‘penyitaan eksplisit’ mengenai kebebasan intelektual dan hak mereka untuk menyatakan pendapat serta pandangan mengenai topik-topik ini.

 

Topik-topik ini pula tidak dianggap sebagai hak milik sesiapa, selagi tidak ada elemen menghasut rakyat secara intelektual dan menakut-nakutkan mereka daripada terlibat dalam perkara yang tidak mereka fahami.

 

Jadi masalahnya bukan membicarakan politik, tetapi isunya ialah mengetahui dan memahaminya. Oleh itu, persoalan utamanya ialah, mengapa orang tidak memahami politik?

 

Polemik ini dijawab oleh seorang pemikir Amerika yang terkenal, Reinhold Niebohr ketika beliau mengatakan bahawa sains politik memerlukan logik, dan logik adalah kemahiran yang dinikmati oleh sebilangan besar manusia.

 

Sudah tentu, kerana mereka yang berkuasa mengetahui kebenaran ini, mereka selalu mencipta ilusi dan penyederhanaan emosi untuk menjauhkan masyarakat daripada kejahilan politik mereka. Di samping itu, mereka menggunakan media dan yang memiliki logik yang bersuara.

 

Fakta ini disahkan sebelumnya oleh pemimpin Revolusi Bolshevik, Vladimir Ilyich Ulyanov (1870-1924) yang lebih dikenali sebagai Lenin, ketika beliau mengatakan bahawa harus ada eksploitasi emosi untuk mendorong massa ke arah masa depan yang mereka tidak mampu atau layak untuk memahami, atau bahkan membayangkannya.

 

Lebih kepada logik

 

Di sini harus diperhatikan bahawa kebodohan politik tidak hanya berkaitan dengan logik, walaupun ia merupakan satu bahagian penting daripada kemampuan untuk membangunkan keputusan politik yang tepat, tetapi ia juga berkaitan dengan pengetahuan berdasarkan penilaian yang dibuat.

 

Yang dimaksudkan dengan pengetahuan di sini bukanlah pengetahuan politik yang perlu dikaji. Akan tetapi, ia adalah mengenai pengetahuan mengenai peristiwa politik yang berlaku serta membangunkan sudut pandang politik yang berpunca daripada maklumat dan pengetahuan yang dimiliki seseorang mengenai perkara tersebut.

 

Dari titik inilah masalah sebenarnya bermula kerana pengetahuan rakyat mengenai hal-hal politik disusun oleh pemerintah yang bekerja menurut teori Lenin, yang membuatkan rakyat berada dalam keadaan tidak peduli politik dan tidak mengendalikan kesedaran politik mereka, hingga membuatkan mereka tidak dapat memahami atau meramalkan perjalanan sesuatu itu.

 

Dan di sini bukanlah berkisar di sekitar orbit teori konspirasi yang mana mereka melakukan revolusi dan peperangan yang diciptakan dalam minda beberapa pihak.

 

Ia tidak lain adalah mengenai media yang memaparkan kisah berita rakyat dan membuatkan mereka membina idea politik atasnya. Media  juga memainkan peranan penting supaya orang mengenalnya atau tidak.

 

Oleh itu, adegan itu selalu digambarkan dengan cara berikut; jika kita mengetahui sesuatu, maka kita tahu apa yang ingin diketahui oleh pemerintah, dan tentu saja pemerintah tidak akan mahu mengetahui apa yang mereka ketahui.

 

Jadi, kita masih akan memahami politik sebagaimana yang diinginkannya, dan tentu saja mereka tidak mahu memahami apa-apa. Itulah sebabnya mengapa orang tidak memahami politik dan selalunya penilaian atau persepsi yang dibuat mereka itu salah.

 

Kefahaman sendiri

 

Tetapi jika pemerintah tidak mahu rakyat mengetahui apa yang berlaku, maka rakyat tidak akan mendengarnya terlebih dahulu, dan di sini kita akan mula memberikan pendapat sendiri berdasarkan apa yang difikirkan atau tidak berdasarkan apa yang berlaku.

 

Oleh yang demikian, seseorang itu akan mula membentuk teori politik yang tidak berdasarkan pada asas apa-apa pun tetapi keperluannya untuk menerangkan pemandangan politik itulah yang membuatkan seseorang itu menjana idea yang mungkin tidak dekat dengan kenyataan dan situasi.

 

Maka, di sini adalah wajar untuk berfikir sesuka hati atau katakan apa yang dimahukan selagi seseorang itu tidak akan dapat mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

 

Adegan kejahilan politik yang gambarannya tercermin dalam perbincangan awam dalam kenyataan dan di media sosial tidak dapat diselesaikan dengan meminta orang berhenti membicarakan politik.

 

Ini kerana ia tidak akan mengubah sesuatu masalah. Walaupun pakar hanya bercakap, kenyataan ini masih akan wujud berikutan kekurangan sesuatu yang logik di fikiran mereka.

 

Implikasi terhadap kehidupan negeri dan masyarakat

 

Kepentingan politik berasal daripada pengaruh dalam kehidupan bernegara sejak awal manusia dari kelahirannya hingga kematiannya. Segala yang berkaitan dengan kehidupan manusia dipolitikkan atau diawasi oleh pihak berkuasa politik. Sehinggakan, tiada siapa pun yang terkecuali dalam semua aspek kehidupan yang jauh daripada politik dan ideologinya.

 

Pertanian, sukan dan muzik; ia dianggap sebagai salah satu aktiviti kehidupan yang paling jauh daripada politik. Namun, kita dapat lihat bahawa autoriti politiklah yang mengawasi, membiayai dan mengarahkannya sebagaimana yang dikehendaki.

 

Dalam banyak situasi, padang stadium sukan boleh berubah menjadi ‘medan perang’ yang mana bendera, gambar dan sepanduk dinaikkan dan nyanyian yang memuji keadaan atau lambangnya berkibar.

 

Hinggakan, negara yang menang pada akhir perlawanan menganggap dirinya telah mencapai kemenangan politik dan ketenteraan terhadap lawannya.

 

Dalam pada itu, beberapa negara Eropah terutama setelah Perang Dunia Kedua sangat mementingkan ilmu politik yang tidak lain adalah salah satu institusi dan menjadi tonggak kekuatan politik.

 

Antaranya, ia bergantung kepada kecerdikan dan para sarjana dalam bidang politik untuk menetapkan peraturannya untuk menentukan hubungannya dengan negara lain.

 

Selain itu, politik mempunyai pengaruh yang paling besar, pengaruh yang paling kuat dalam kehidupan rakyat dan pembentukan pemerintahan bernegara. Jurusan sains politik di universiti-universiti telah awal lagi diajar di beberapa universiti di Eropah.

 

Situasi itu segera merebak di beberapa negara membangun kerana kesan dan pengaruhnya terhadap kehidupan negara dan masyarakat, sebagaimana banyak ahli politik berpendapat bahawa keseimbangan kekuatan negara berdasarkan pada kekuatan politik negara.

 

Di samping kecanggihan dan kemampuan mereka yang mampu memimpin pertimbangan, para pemimpin dan pemerintah negara memiliki kepandaian politik, kemampuan manoeuver dengan lawan mereka serta kemampuan untuk membawa banyak pengaruh daripada mereka.

 

Politik adalah bagi mereka yang memiliki otak yang sihat yang tahu bagaimana merancang, menangani, memusnahkan selain bagaimana untuk membina sesuatu.

 

Pada zaman moden, semuanya sering dipolitikkan. Dan semuanya diawasi oleh pihak berkuasa politik sehingga keputusan ketenteraan tidak diambil oleh kepemimpinan tentera tetapi oleh pihak berkuasa politik seperti apa yang berlaku di Myanmar kini.

 

Bagaimana sebenarnya politik itu bagi pandangan anda?

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia