Bantuan Ramadan di ‘Masjid al-Aqsa’

Selain menyampaikan bantuan, jaulah tersebut bertujuan untuk mengagungkan syiar umat Islam iaitu masjid tersebut yang sangat mirip dengan Masjid Kubah as-Sakhrah, simbolik terkenal bagi Masjid al-Aqsa.

Progam ini telah dianjurkan oleh Badan Kebajikan An-Nur dengan kerjasama Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), Khidmat Masyarakat IKRAM (i-Bantu), Hospital An-Nur dari Malaysia dan Kolej Teknologi Ibnutech, As-Salam Foundation Thailand dan Iibnu Auf Foundation dari Thailand.

  

Suasana majlis iftar dan ucapan ketua jaulah, Ustaz Wan Subki

Dalam pada itu, satu sesi ceramah Palestin turut diadakan bagi membakar semangat hadirin untuk memuliakan seterusnya membebaskan Palestin yang dijajah oleh zionis Israel. Rombongan ini turut menyampaikan jumlah sumbangan sebanyak RM16,000 kepada fakir miskin di sekitar Satun, Thailand.

Selain itu, bentuk-bentuk sumbangan lainnya ialah majlis iftar untuk 800 orang, keperluan makanan asas kepada hampir 100 orang fakir miskin, lima buah kipas angin untuk kegunaan masjid, sebuah al-Quran dan cenderamata Masjid al-Qibli dari Palestin.

  

Sumbangan dan bantuan Ramadan untuk penduduk sekitar

Majlis iftar tersebut dihadiri oleh tetamu-tetamu kehormat Thailand antaranya Rosee Baikadem (Timbalan Menteri Thailand), Hj Aron Umaji (Ketua Majlis Islam Satun), Tuan Dalan Nungale (Ketua Jabatan Pendidikan Fatoni), Tuan Abdulhaleem Kesa (Ketua Daerah Kawasan Langu) dan Tuan Idris Napalen (Ketua Daerah Kaunsator).

Dif kehormat antarabangsa juga turut hadir bersama untuk melihat sendiri keindahan masjid ini, iaitu Dr. Mazen Rustam Ahmed Abu Arjah yang mewakili Al-Quds Channel dari Palestin.

Turut bersama dalam jaulah ini Ustaz Hj Wan Subki Wan Salleh selaku Pengerusi Badan Kebajikan An-Nur dan ketua rombongan, Eksekutif MyCARE, Ustaz Abdul Rahman Sayuti serta Hairil Anuar Hashim dan Rohana Alias mewakili i-Bantu.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia