Balik kampung: 5 juta kenderaan dijangka di lebuh raya 

Balik Kampung 5 Juta Kenderaan Lebuh Raya

SERI KEMBANGAN – Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata trend peningkatan itu dikesan terutama di Lembah Klang disebabkan pergerakan orang ramai untuk persiapan raya.

Berikutan itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjangkakan sebanyak 5 juta kenderaan akan berada di seluruh lebuh raya negara bermula Jumaat untuk pulang ke kampung bagi sambutan perayaan Aidilfitri 3 Mei depan.

“Pergerakan akan mula sesak apabila orang ramai mula pulang ke pantai timur, utara dan selatan. Kita jangkakan sebanyak 5 juta kenderaan akan berada di lebuh raya bermula Jumaat.” Kata beliau, sebagaimana dilaporkan Sinar Harian.

Pemantauan polis di stesen bas juga mendapati tiket habis dijual.

“Jadi, kita boleh nampak semua orang berpusu-pusu untuk pulang ke kampung.”

Beliau berkata, pengguna jalan raya diingatkan untuk patuhi peraturan lalu lintas, pastikan kenderaan dalam keadaan baik, rancang pergerakan pulang selain memastikan diri dalam keadaan bersedia serta tidak letih.

“Diingatkan juga agar pemandu untuk lebih berhemah dengan tidak potong Q, pandu di lorong kecemasan serta langgar peraturan lampu isyarat.”

Dalam pada itu, kerjasama semua pihak adalah amat penting. Kita tidak mahu kesalahan-kesalahan seperti ini boleh menyebabkan kejadian tidak diingini seperti pergaduhan atau ‘road bully’.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia