BAKIM jaga kebajikan, saluran komunikasi pekerja IKRAM

Mesyuarat yang dihadiri oleh hampir 30 orang kakitangan itu telah dipengerusikan oleh Ustaz Shamsul Maarif Hj Ismail. Sebelum berlangsungnya mesyuarat penubuhan tersebut, satu jawatankuasa penaja telah dibentuk bertujuan mengkaji badan kebajikan yang akan diwujudkan ini.

Jawatankuasa penaja tersebut telah dipengerusikan oleh Ustaz Shamsul Maarif sendiri sambil dibantu Hj Md Jalil Bongkik, Hj Mohamed Fariz Mohamed Fadhlullah dan Puan Hajar Jinal bagi merancang penubuhan BAKIM agar perjalanannya kemas serta teratur.

Ustaz Shamsul Maarif dalam ucapannya antara lain memaklumkan bahawa badan kebajikan ini selain menjaga kebajikan ahli, juga bertujuan memberikan khidmat bantuan bagi ahli yang ditimpa kesusahan atau musibah.

“Penubuhan BAKIM ini juga dilihat mampu mewujudkan platform untuk ahli sebagai saluran komunikasi antara kakitangan dengan majikan bagi meningkatkan kebajikan serta mutu perkhidmatan,” ujarnya.

Menurutnya lagi, badan kebajikan ini adalah sebuah badan yang keahliannya terdiri daripada semua pekerja IKRAM sama ada berkhidmat sepenuh masa atau secara kontrak dengan IKRAM Pusat.

Ketika pemilihan jawatankuasa baru dijalankan untuk menerajui BAKIM, Ustaz Shamsul Maarif sekali lagi telah dilantik sebagai Pengerusi manakala Saudara Parman Sirad telah dilantik sebagai timbalan pengerusi.

Jawatan Setiausaha disandang oleh Saudara Hasbullah Ismail manakala Bendahari pula dipegang oleh Puan Hajar Jinal, manakala Saudara Mohd Iqbal Hakim Mohd Adnan, Saudara Mohd Hafiz Abd Hamid serta Puan Atriza Umar pula dipilih sebagai Ahli Jawatankuasa.

Pengerusi BAKIM berharap jawatankuasa yang baru dibentuk ini sentiasa berpegang pada matlamat penubuhan badan serta memupuk semangat silaturahim juga persefahaman dalam kalangan ahli.

“Kita berharap semua ahli dapat memberi sokongan sepenuhnya kepada BAKIM dan pelbagai lagi aktiviti yang akan dijalankan BAKIM selepas ini bagi menjadikan persatuan ini sentiasa bergerak aktif,” tambahnya.

Pada hari yang sama, satu majlis perpisahan telah diadakan bagi meraikan Puan Rawiyiah Zakaria yang bersara awal setelah menabur khidmat bakti selama enam tahun bersama IKRAM. Majlis tersebut secara tidak langsung menjadi aktiviti sulung BAKIM dalam meladeni ahli-ahlinya.

Aktiviti kedua yang telah dijalankan oleh BAKIM adalah lawatan ke rumah Penolong Setiausaha Agung IKRAM, Hj Mohamad Yaakub Idris di Taman Desa Meru, Klang pada 12 Mac lalu.

Seramai tujuh orang kakitangan (dua ikhwah, lima akhawat) menyertai lawatan tersebut bertujuan menziarahi isteri Hj Yaakub yang selamat menjalani pembedahan membuang tumor di bahagian kepala di Pusat Perubatan Universiti Malaya, Petaling Jaya beberapa hari sebelumnya. Mudah-mudahan Allah memberikan kesembuhan kepada beliau, Amin.

Senarai Ahli Jawatankuasa Badan Kebajikan Kakitangan Ibu Pejabat IKRAM (BAKIM)

Pengerusi : USTAZ SHAMSUL MAARIF HJ ISMAIL
Naib Pengerusi : PARMAN SIRAD
Setiausaha : HASBULLAH ISMAIL
Bendahari : SITI HAJAR JINAL
Ahli Jawatankuasa : MOHD IQBAL HAKIM MOHD ADNAN
: MOHD HAFIZ ABD HAMID
: ATRIZA UMAR
Pemeriksa Kira-kira : SABIQAH HARITHUDDIN
: ATIKAH MOHD HATTA

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia