Aspek kepimpinan pelajar jadi perhatian

Pertemuan yang berlangsung di Pejabat IKRAM MUSLEH ini bertujuan membincangkan pelaksanaan aktiviti kokurikulum dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan pemurniaan modul KRS MUSLEH.

 

BSKK KPM diwakili Penolong Pengarah Bahagian, Encik Nazar Mamat sementara Unit Kokurikulum dan KRS MUSLEH diwakili Pengerusinya, Mejar KRSM Abd Rahaim Md Isa bersama sekretariat unit.

 

Perbincangan ini diadakan bagi memastikan murid-murid sentiasa mendapat peluang dan manfaat untuk dibangunkan modal insan mereka khususnya dalam aspek kepimpinan dan pembangunan karakter.

 

“Saya berterima kasih kepada Unit Kokurikulum IKRAM MUSLEH dan KRS MUSLEH khususnya yang banyak menganjurkan aktiviti di peringkat nasional dan internasional,” kata Encik Nazar.

 

Beliau turut memaklumkan bahawa pihak BSKK telah menyediakan dan menyerahkan prosedur operasi standard (SOP) bagi pelaksanaan aktiviti kokurikulum di luar bilik darjah kepada pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) melalui KPM.

 

“Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), berbagai-bagai aktiviti kokurikulum dijalankan secara dalam talian berupa program dan pertandingan,” tambah beliau.

 

Dalam pertemuan itu, Unit Kokurikulum IKRAM MUSLEH juga telah membentangkan tentang aktivisme MyCARE dalam menerajui usaha-usaha bantuan kemanusiaan seluruh dunia melalui penubuhan Kelab MyCARE di sekolah-sekolah rangkaiannya.

 

“Saya sangat berminat dan menyarankan agar pihak MyCARE dan IKRAM MUSLEH membuat permohonan rasmi untuk mendaftarkan Kelab MyCARE dengan KPM,” jelas Nazar.

 

Pada akhir pertemuan, wakil KRS MUSLEH turut menyatakan bahawa pihaknya telah menyediakan kriteria penerimaan anugerah pingat dan bintang atas jasa dan perkhidmatan cemerlang dalam bidang pasukan pakaian seragam termasuk KRS MUSLEH.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia