Anak ketagih guna Internet lebih 3 jam sehari

“Kalau ketagihan ganja, kita ada pusat pemulihan dadah tetapi untuk ketagihan internet kita tidak ada tempat untuk dihantar. Malah, kesan ketagihannya sama seperti ketagihan yang lain,” tambah beliau yang juga pakar psikologi bunuh diri.

Menurutnya dalam dalam forum yang bertajuk “Keluarga Rahmah Rakyat Sejahtera”, pakar-pakar dalam bidang psikologi dan psikiatri telah meletakkan kayu ukur penggunaan telefon pintar atau Internet untuk anak-anak hanya tiga jam sehari.

Dari kiri: Panelis forum K. Juslly, Dr Zaharuddin dan Adnan serta moderator Pn Susilawati

“Isunya sekarang bukan kita kekurangan maklumat tetapi terlalu banyak maklumat sehingga ada yang tidak sesuai untuk peringkat umur kanak-kanak,” ujar Adnan.

Beliau turut membuat pendedahan mengejutkan dengan mengatakan bahawa Malaysia merupakan negara paling ramai di dunia yang mengakses Youtube.

Forum tersebut turut menampilkan Presiden MURSHID, Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman dan wakil daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Encik K. Juslly Elis untuk membincangkan isu serangan siber yang berkaitan dengan pornografi.

Forum ini diadakan bersempena Karnival Keluarga Rahmah 1.0 bertemakan “Awas! Serangan Siber – Lindungi Keluarga Anda” di Kompleks Pusat Islam Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pada Ahad, 22 Januari 2017 anjuran IKRAM Wilayah Persekutuan dan JAWI.

Sumber foto: Wanita IKRAM WP | Nota forum: http://bit.ly/2jY3PaF

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia