Aktivis IKRAM UKE menang Wellcome Image Awards 2016

Anugerah tersebut yang memasuki tahun ke-15 merupakan satu pengiktirafan untuk para penyelidik dalam bidang sains bioperubatan dari seluruh dunia yang berjaya menghasilkan imej teknikal yang sangat informatif, menarik dan menakjubkan di mana 20 buah imej terbaik dipilih sebagai pemenang. 

Beliau bersama tiga lagi pelajar PhD perubatan daripada King’s College London iaitu Kuo-Ching Mei, Houmam Kafa and Khuloud Al-Jamal telah menghasilkan imej dua bakteria berbentuk rod berada di atas lembaran graphene yang amat nipis melalui teknik pengimejan transmission electron microscopy.

Beliau turut memenangi anugerah yang sama pada tahun 2014 bersama Khuloud Al-Jamal dengan menghasilkan imej rawatan kanser berupa imbasan mikrograf elektron daripada kelompok sel-sel kanser payudara (warna biru) yang telah dirawat dengan zarah bersaiz nanometer (nanocarriers) membawa ubat anti-kanser, doxorubicin.

  

Izzat bersama rakan sepasukan semasa memenangi anugerah pada 2014 untuk imej sel kanser yang dirawat

Anak bongsu daripada tiga adik-beradik, Izzat yang berasal dari Gombak mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Kebangsaan Hillcrest. Beliau seterusnya melanjutkan pelajaran di peringkat asasi di Ambang Asuhan Jepun (AAJ), Universiti Malaya dan memperoleh ijazah sarjana muda kelas pertama dalam Sains dan Kejuruteraan Kimia di Universiti Kobe, Jepun.

Kini beliau menuntut PhD di King’s College London di bawah tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan sedang melakukan kajian terhadap virus Hepatitis B untuk rawatan kanser serta bergiat aktif dalam aktiviti dakwah, tarbiah dan kebajikan melalui IKRAM UKE sebagai Ahli Jawatankuasa IKRAMedia.

Tahniah Izzat Fahimuddin! Semoga kemenangan ini menjadi pendorong dan inspirasi kepada rakan-rakan dan mahasiswa umumnya untuk berjaya dalam bidang masing-masing, insya-Allah. 

Sumber:
1. http://www.wellcomeimageawards.org/2016/bacteria-on-graphene-oxide
2. http://www.wellcomeimageawards.org/2014/breast-cancer-treatment
3. http://www.bbc.com/news/in-pictures-35744907?SThisFB
4. http://ikramuke.org/v2/tahniah-saudara-izzat/

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia