Aktivis IKRAM juara FameLab Malaysia

Syarahan komunikasi sains beliau yang bertajuk “Rise of Superbrain Computing” berjaya menambat hati juri dan membawa pulang trofi dan wang tunai RM3,000 seterusnya mewakili negara di peringkat antarabangsa di The Times Cheltenham Science Festival United Kingdom pada 6 dan 7 Jun ini.

Menurut Setiausaha IKRAM Johor Bahru Tengah ini yang menyertainya buat kali ketiga, walaupun hanya diberikan tiga minit untuk menyampaikan syarahan, ia bukanlah mudah kerana perlu mempunyai isi yang padat, namun perlu dilakukan dalam keadaan bersahaja dan menarik minat penonton.

Bapa kepada tiga anak ini merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Islam Hidayah, Johor Bahru, Dr Zaid melanjutkan pelajaran ke UTM pada 2001 dalam sarjana muda kejuruteraan komputer.

Beliau seterusnya menyambung pengajian sarjana dalam komunikasi data di University of Sheffield pada 2007 dan kemudian menamatkan doktor falsafah dalam bidang kejuruteraan elektrik di Imperial College pada 2012.

Semasa pengajian, beliau merupakan terlibat aktif sebagai Bendahari dan Presiden Malaysian Postgraduate Association UK & Eire, aktivis IKRAM UK & Eire dan Imperial College Islamic Society.

  

Dr Zaid ketika beraksi di peringkat akhir dan bersama hadiah trofi dan wang tunai

Hadir dalam Pertandingan FameLab Malaysia 2017 serta meyampaikan hadiah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia bagi Teknologi Tinggi (MIGHT), Datuk Dr Mohd Yusoff Sulaiman dan Pengarah British Council Malaysia, Sarah Deverall.

Turut hadir Timbalan Pengarah Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan Kementerian Pendidikan, Dr Habibah Abdul Rahim dan Pengarah Program Petrosains, Kamaruddin Kassim.

Selaku juara yang berpeluang melawat makmal penyelidikan Kesatuan Eropah menerusi tajaan Euraxess, Dr Zaid bertekad akan melakukan lebih banyak rujukan dan kajian bagi memantapkan syarahan ketika mewakili negara bagi membolehkannya bersaing dengan wakil daripada 30 negara lain.

FameLab adalah pertandingan komunikasi sains terbesar dunia anjuran British Council, yang mensyaratkan peserta menggunakan masa tiga minit sahaja untuk bersyarah tentang satu konsep saintifik yang mengambil kira aspek kandungan, kejelasan dan karisma atau 3C (content, clarity, charisma).

Tahniah Dr Zaid Omar!

Sumber: Harian Metro | Utusan Online

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia