Ahli IKRAM Health berkampung di utara

Bertujuan mengumpulkan ahli dari seluruh negara dan mengeratkan ukhuwah, program ini turut membincangkan peranan dan halatuju persatuan itu pada masa akan datang dalam Mesyuarat Agung Khas.

Pengarah IHFD 2017, Dr. Imadudin Johar berkata, melalui hari keluarga ini, IKRAM Health dapat mengemaskini pangkalan data ahli-ahlinya serta mengenal pasti kelebihan dan kekuatan mereka.

“Ini penting bagi memperkasakan peranan IKRAM Health supaya dapat berfungsi secara optimum dalam masyarakat,” katanya.

  

Sesi pembukaan dan perkongsian Prof. Rashid

Tambahnya, terdapat enam sesi utama program ini antaranya perkongsian refleksi 20 tahun bermula dengan penubuhan Medical Interest Group (MIG) hinggalah kepada IKRAM Health oleh Prof. Dr. Abd. Rashid Abd. Rahman.

Diserikan lagi dengan pelbagai aktiviti outdoor, turut diadakan sesi perkongsian pelaksanaan resolusi Hari Keluarga 2016 oleh Dr. Abdul Halim Sibghatullah, Yang Dipertua IKRAM Health dan juga penyampaian mengenai “Medical Indemnity Insurance”.

Seramai 90 ahli IKRAM Health yang terlibat telah dibahagikan kepada lapan kumpulan fokus untuk berbincang dan membentangkan aspek kesihatan bersekutu, pelajar perubatan, latihan dan pendidikan berterusan, kajian dan penerbitan, media, ekonomi, kemanusiaan dan fiqh medik.

Turut hadir memeriahkan hari keluarga ini adalah mantan Yang Dipertua IKRAM Health, Prof. Madya Dr. Oteh Maskon.

  

Perbincangan kumpulan fokus

Jelas Dr Imadudin, beberapa resolusi program ini telah dicapai antaranya memperkasakan unit-unit IKRAM Health dalam merealisasikan perancangan IKRAM Health, dan memperkemaskan langkah dan strategi serta engagement dengan NGO dan institusi lain.

“Resolusi juga bersetuju untuk mengetengahkan anak-anak muda dalam kalangan ahli IKRAM Health untuk memimpin pelbagai medan dakwah dalam relung perubatan dan kesihatan,” ujarnya.

Semoga objektif hari keluarga IKRAM Health kali ini tercapai dan resolusinya mampu dilaksanakan bagi meluaskan lagi amal dakwah dalam sektor perubatan dan kesihatan, insya-Allah.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia